V letošním roce totiž uplyne 110 let od úmrtí knížete Rudolfa, posledního majitele panství z rodu Lichtenštejnů, který se výrazně zapsal do dějin Moravského Krumlova i celé jižní Moravy. O návštěvě dobře věděla i jedna z obyvatelek města Marcela Zachurčoková. „Je dobře, že potomci rodu Lichtenštejnů Moravský Krumlov navštívili. Určitě to bude přínosem pro naše město. Jsem optimistka a hrozně Krumlovu držím palce, ať se spolupráce s Lichtenštejsnkým knížectvím povede,“ uvedla Zachurčoková.

Vedení Jihomoravského kraje, Brna i Moravského Krumlova využilo této příležitosti a návštěvy zástupců rodu Liechtensteinů k navázání na tradici tohoto rodu na Moravě a k představení projektu rekonstrukce jižního křídla zdejšího zámku a dále projekt vybudování kulturně vzdělávacího centra.

„Toto centrum by mělo interaktivním způsobem přiblížit dějiny Liechtensteinů v Moravském Krumlově a na Moravě a mělo by vznikat ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů. Rod Liechtensteinů je s Moravským Krumlovem spjat od roku 1624. A v současnosti je pro Českou republiku Lichtenštejnsko inspirací v efektivní státní správě, dlouhodobé stabilitě a důrazem na kvalitu vzdělávání,“ řekl hejtman kraje Bohumil Šimek.

Hustopečské náměstí. Ilustrační foto.
Kvalita života na jižní Moravě? Nejlepší v Hustopečích, nejhorší ve Znojmě

Starosta Krumlova Tomáš Třetina zdůraznil, že o dějinách 20. století je nutné mluvit pravdivě a nezkresleně. „Vnímám dnešní den velmi symbolicky. Za působení rodu Lichtenštejnů dosáhlo město největšího rozkvětu. Rádi bychom v tomto rozvoji pokračovali i tím, že budoucím generacím budeme připomínat historické události naší země. Liechtensteinové jsou připomínkou historie, kterou je nutné hodně napravovat,“ říká starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Maria-Pia Kothbauer-Liechtenstein navštívila Moravský Krumlov vůbec poprvé. „Musím říct, že mě toto město opravdu okouzlilo. Děkuji Jihomoravskému kraji za jeho úsilí a snahu dále prohlubovat vztahy mezi našimi dvěma zeměmi a Moravskému Krumlovu za ambiciózní projekty opravy zámku. Doufám, že k nim také budeme moci aktivně přispět,“ řekla Maria-Pia Kothbauer-Liechtenstein.

Oprava jižního křídla a věže zámku má začít již v příštím roce. Hotovo by mělo být do tří let. „Získali jsme dotaci z Evropských fondů ve výši pěti milionů Eur,“ podotkl starosta Třetina s tím, že úředníci nyní připravují projektovou dokumentaci.

S návštěvou se náhodně potkal manželský pár z Prahy. „Že potkáme potomky jednoho z nejstarších šlechtických rodů ve střední Evropě, jsme vůbec netušili. Vítám fakt, že Lichtenštejnové jsou tu osobně. Asi pro ně není jednoduché, když k nám přijedou a vidí, v jakém stavu památky mnohde jsou. O své bývalé majetky mají jistě větší zájem než lidé, kteří od konce války dovedli památky do dnešního stavu,“ svěřil se Jiří Votruba.

Akce a výstavy při festivalu Re:publika na brněnském výstavišti.
Účet za Re:publiku? Chvála i kritika. Z půl milionu lidí dorazila jen třetina