Víru, že bude zase dobře, mohou lidé vyjádřit ve státní svátek 28. října vyvěšením české vlajky. „Je stav nouze, obav, zákazů, ale také naděje. Pojďme tuto naději společně ukázat,“ vybízí malé i velké Miroslav Marek.

O dosavadním rekordu

+ 28. října 2018 zavlálo v České republice 225 tisíc státních vlajek

+ o rekordní zápis se postaralo bezmála dva a půl tisíce obcí, měst, škol, institucí a jednotlivců

+ za akcí nazvanou Český den s českými vlajkami stojí pelhřimovská Agentura Dobrý den

Červenomodrobílé vlajky mohou lidé vylepit do oken, vyvěsit v zahradách, na veřejných prostranstvích, na budovách, rozhlednách a dalších místech po celé republice. „Mám nachystanou vlajku do okna. Ta ale musím ještě umýt. Taky mám připravené jednohubky s českými vlaječkami. Nápad s vyvěšováním vlajek se mi moc líbí. S manželem jsme z toho nadšeni, máme rádi Česko, tak proč aspoň něco neudělat,“ popsala Libuše Vysloužilová z Prostějova, jak sváteční den oslaví.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Ilustrační fotografie.
Nemocnice u svaté Anny ruší všechny plánované operace. Chybí zdravotníci i lůžka

Zároveň dodala, že tuto milou akci bere jako povzbuzení v současné nelehké době. „Všichni jsme pesimističtí, každý má strach o své nejbližší,“ poznamenala.

Ti, co nemají vlajku a chtějí se zapojit, si ji mohou namalovat, ušít nebo i vytisknout.

Před dvěma lety, při oslavách sta let samostatné republiky, vyvěsili lidé na popud pelhřimovské agentury přes 225 tisíc státních vlajek. A byl z toho zápis do České knihy rekordů. V den státního svátku, 28. října 2018, se o něj postaralo bezmála dva a půl tisíce obcí, měst, škol, institucí a jednotlivců. „Poprvé jsme dali velkou vlajku na zahradu a vedle ní vyfotili našeho mazlíčka, Bernského salašnického psa,“ pochlubila se třeba Libuše Vysloužilová, jak do společného rekordu přispěla.

Minulý rok si akce dál žila svým životem a do pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit přicházely bez jakékoliv výzvy další fotografie s vlajkami v bytech, na rozhlednách, chatách či v přírodě. „Letos je ale všechno jinak. Teď to neděláme jako před dvěma lety, že bychom od lidí chtěli nějakou registraci. Dáváme to jen jako námět k vyjádření nějaké sounáležitosti,“ zmínil Marek.

I přesto teď do Pelhřimova míří vzkazy nadšenců z různých míst republiky. „Máme odezvy z Liberce, Prahy, ale i ze severní Moravy, že lidé budou vlajky vyvěšovat a vylepovat. Psala paní z jedné firmy, jednotlivci nebo jeden pán, že u něj před domem vyvěšují českou vlajku od desátého výročí vzniku republiky každý rok,“ usmál se nad zajímavým počinem Marek.

Na nový charitativní kalendář využijí záchranáři fotografie ze své činnosti za poslední roky.
FOTO: Jihomoravští záchranáři chystají kalendář i diář, pomůže dětem

Původně akce Český den s českými vlajkami úzce souvisela s měsícem věží a rozhleden a nabádala k výstupu s českou vlajkou na rozhledny a věže. „Jste-li rodina či dvojice, máte i tuto možnost. Udělejte si procházku v přírodě, vystoupejte na kopec, vezměte vlajku na své oblíbené místo a vyfoťte se s ní,“ nastínil prezident Agentury Dobrý den další možnost, jak strávit středeční den.

Ti, kteří se do akce jakýmkoliv způsobem zapojí, mohou do Pelhřimova poslat své fotografie a případně i nějaký vzkaz. „Určitě budeme rádi, když nám o tom lidé dají vědět. Posílat své příspěvky mohou přes email vlajky@dobryden.cz nebo je mohou vložit na facebookovou událost Český den s českými vlajkami NADĚJE,“ informoval Marek s tím, že když to půjde nějakým způsobem uchopit, tak se případnému rekordu nebrání.