„Cílem festivalu je propojovat organizace a instituce, které mají něco společného s Mendelem. Předchozí tři ročníky byly taktéž zaměřené na aktivity Mendela, minulý rok bylo téma Mendel je vědec,“ sdělila za pořádající Turistické informační centrum města Brna ředitelka Jana Janulíková.

Kdy: 19. - 21. července
Kde: Mendlovo náměstí, Mendelovo muzeum a expozice, zahrada Augustiniánského opatství a další místa v Brně
Za kolik: zdarma

Návštěvníci festivalu si mohou po tři dny užívat komentované prohlídky, přednášky, koncerty, videoprojekce, divadelní představení a další body programu především na Mendlově náměstí, v Mendelově muzeu a v zahradě Augustiniánského opatství i na řadě jiných míst v Brně. K akci se připojila kromě jiných institucí i brněnská hvězdárna, zoologická zahrada či Technické muzeum Brno. Některé části festivalu jsou více odborné, jiné zábavné a další zaměřili organizátoři na děti.

V pátek se lidé mohou těšit kromě jiného na komentované prohlídky Mendelova muzea včetně včelína.

Budova hlavního vlakového nádraží v Brně.
Opravu nádraží možná zbrzdí nález historického kamene

V sobotu  je jedním z lákadel programu odpolední představení na hlavním pódiu na Mendlově náměstí. Lidé si tam užijí například divadelní představení Princezna na hrášku či koncert rockové skupiny The Newmour Experience.

„Vrcholem sobotního večera bude světelná show doprovázená elektronickou hudbou. Představení začne krátce po deváté hodině,“ informovala Janulíková.

Neděle návštěvníkům nabídne kromě jiného komentovanou prohlídku knihovny Augustiniánského opatství nebo bohoslužbu s koncertem v bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Z festivalu si lidé odnesou výtisk mapy Mendel@Brno#vy, která se věnuje působení badatele v Brně. Na jejím vytvoření se podílelo několik institucí včetně brněnské hvězdárny. „Do budoucna plánujeme mapu rozšířit o turistickou verzi, vlastní aplikaci a taktéž zvažujeme i poznávací hru,“ uvedl její ředitel Jiří Dušek.

Na festival se chystá třeba Brňanka Lucie Tesařová. „Na akci se opravdu těším, jsem zvědavá hlavně na přednášky o včelařství, třeba mě to chytne,“ řekla.

Podrobnosti včetně programu na všechny tři dny lidé najdou na internetových stránkách www.mendelje.cz.

Několikaletá série různých aktivit spojených s Mendelem vyvrcholí v roce 2022 při dvoustém výročí jeho narození.

Plány k podobě nové brněnské multifunkční haly a jejího okolí.
Hokejové mistrovství světa v Brně? Hala do pěti let nevznikne

Na motosrazu zahraje i Olympic

Ve Voděradech na Blanensku se v pátek a v sobotu koná Motosraz Kiliangang. Na sedmém ročníku zahrají kapely Olympic, Horkýže Slíže, Walda Gang nebo Alkehol. Součástí akce bude i společná vyjížďka motorkářů, charitativní dražba nebo tombola.

Ilustrační foto.
Rybník Olšovec rozčeří příští sobotu dračí lodě

Tobogány v aqualandu? S hudbou


Projížďku po tobogánech v rytmu disco hitů si v sobotu užijí návštěvníci Aqualandu Moravia v Pasohlávkách. Letní vodní radovánky jim zpříjemní živá hudba či imitátor Michaela Jacksona, který se předvede ve slavných zpěvákových kostýmech. Součástí sobotního a nedělního programu je i zumba.

Dopravní značení v brněnské Údolní ulici. Ilustrační foto
Dopravu v Údolní mají zlepšit nové semafory. Přibudou i dopravní kamery

Přijedou krojovaní z několika zemí

V Břeclavi se setkají přátelé jižní Moravy. Tuto sobotu se pod břeclavský zámek sjedou krojovaní z Moravy, Čech i Slovenska. Pro návštěvníky krojované i nekrojované připravili organizátoři soutěže, hry a doprovodný hudební program. Akce začne o půl druhé odpoledne.

Foyer hustopečského kina má nové tapety
Foyer opraveného hustopečského kina oživily nové tapety

Zvou na trojboj i letní noc

V Ostrovánkách na Kyjovsku se v sobotu od 14 hodin utkají na trávníku tří- a čtyřčlenné týmy v nohejbalu, volejbalu a stolním tenisu. Po skončení trojboje následuje letní noc před kulturním domem. Začátek akce naplánovali pořadatelé na 20 hodin. K poslechu zahraje DJ Pepe a Kokolin. Občerstvení bude na místě zajištěno.

Ilustrační snímek.
V Moravském Písku staví škole nové učebny. Za čtyřicet milionů korun

Festival láká na známé interprety. Třeba Mňágu a Žďorp

V Bučovicích v sobotu pořádají hudební festival Rockové školy. Vystoupí na něm řada známých interpretů včetně kapel Mňága a Žďorp a Turbo nebo zpěváka Romana Dragouna. Vstupné je na místě 380 korun.

Ilustrační foto.
Výpověď rašovické ředitelky rozdělila rodiče

Miroslav slaví meruňkobraní

V Miroslavi oslaví v sobotu třicátý Jarmark u sv. Floriána s Meruňkobraním. Návštěvníky čeká celodenní bohatý program včetně ochutnávky meruňkových specialit i vín místních vinařů. Chybět nebude ani soutěž jedlíků. Program uzavře Letní noc, zahrají i slavní Nazareth.

Adam Plachetka.
Hudební festival vyvrcholí hvězdným Saulem. Ztvární jej Adam Plachetka