Na tento stav poukazuje například Petr Lazárek, který se zelení ve Znojmě dlouhodobě zabývá. „Tropické dny nejen letošního léta opět jasně ukázaly, že ve Znojmě jsou místa, kde chybí zeleň. Nejvýrazněji se tento nedostatek projevuje právě na Masarykově a Horním náměstí,“ uvedl Lazárek.

Náměstí bez zeleně se podle Lazárka proměnila v místa bez života a lidí. „Vždyť kdo by se chtěl posadit uprostřed rozpáleného náměstí, aby si odpočinul a prohlédl si stavební skvosty města,“ ptá se kritik.

Muž navrhuje, aby vedení Znojma upustilo od původní podoby prostranství a výrazně je ozelenilo. „Pokud chceme, aby se i na historická náměstí opět vrátili lidé, bude nezbytné, aby zde město vysadilo vzrostlé stromy a založilo trávníky, které by těmto plochám daly novou dimenzi. Náměstí již neslouží k prodeji dobytka, jako tomu bylo na konci 19. století,“ naznačil Lazárek.

Představitelé radnice upozorňují, že zásadní změny lidé čekat nemohou. „Jsme v městské památkové rezervaci a musíme respektovat názor odborníků z památkové péče. My jsme s nimi několikrát jednali. Bohužel si na náměstích nemůžeme dělat co bychom chtěli,“ reagoval místostarosta Znojma Jakub Malačka.

Ilustrační snímek.
Vážně zraněného motorkáře odvážel vrtulník

Místostarosta připomněl velkou rekonstrukci, která před deseti lety dala Hornímu náměstí současnou podobu. „Tehdy se rekonstruovalo s cílem, že náměstí bude sloužit jako centrální shromaždiště. Dnes se na něm organizuje drtivá většina kulturních a společenských akcí,“ přiblížil Malačka.

Zastánce ozelenění náměstí Lazárek ovšem poukazuje na příklady jiných měst v České republice či v Rakousku. Mezi nimi například na náměstí v Rabbsu nebo ve Valticích.

Také valtické náměstí Svobody město nechávalo před deseti lety zrekonstruovat. „Získalo dnešní podobu. Výhodou je, že se jedná o obrovský prostor, který má již z dřívějška velkou travnatou plochu uprostřed se vzrostlými platany,“ přiblížil situaci ve Valticích starosta města Pavel Trojan.

Právě travnatou plochu podle starosty využívají místní i turisté k odpočinku. „Dělají si tam pikniky, nosí si na trávu občerstvení. Lidé travnatou plochu, jejíž údržba nás stojí nemalé peníze, využívají také při akcí jako je například Vinobraní,“ naznačil Trojan.