Jaké jsou typické letní úrazy?
Souvisí často se sportem, návštěvami zážitkových adrenalinových center, akvaparků a přírody. Léto je samozřejmě čas různých festivalů a oslav, takže vyjíždíme k otravám alkoholem u teenagerů. Bohužel to jsou mnohdy těžké otravy nebo kombinace alkoholu s drogami. Často se potýkáme s dehydratacemi, úpaly, přehřátím organismu. Řešíme také sezonní alergické reakce, které mohou ohrozit i život.

Mikuláš Báča∙ Narodil se v roce 1982 v Brně, nyní žije na Vyškovsku.
∙ Vystudoval Vyšší zdravotnickou školu, obor diplomovaný záchranář.
∙ U Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje pracuje šest let, předtím působil také v brněnské Vojenské a Úrazové nemocnicích.
∙ U jihomoravské záchranky je vrchní sestrou územního oddělení Brno.
∙ Je ženatý, má dvě dcery. Ve volném čase rád sportuje, v oblibě má fotbal a bojová umění.


Jak podobným nebezpečím předcházet?
Mnohdy jde o úplně základní věci, ale lidi na ně zapomínají. Myslím tím například odhad vlastních sil. Sport je třeba kvůli vysokým venkovním teplotám provozovat spíš ráno nebo večer. Rodiče nemají nechat děti u bazénu bez dozoru. Podobná bezpečnostní opatření má udávat výchova ve škole i doma. Zdá se mi, že se zdravý selský rozum vytrácí a děti v tomhle směru škola ani mnozí rodiče nevychovávají.

Každoročně se před nástupem vysokých letních teplot připomíná lidem nutnost dodržovat pitný režim. Už se trochu poučili?
Stále pít zapomínají. Úplně běžně se setkáváme s tím, že pacient řekne, že od rána nic nepil, nebo si dal čtyři kávy, popřípadě energetické nápoje. Jsem jejich velký odpůrce, pít by je neměly zejména děti. Obsahují vysoké dávky kofeinu, který zatěžuje srdce, klidně můžou zkolabovat.

CELÝ ROZHOVOR SE ZÁCHRANÁŘEM MIKULÁŠEM BÁČOU SI PŘEČTETE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.