Právě tady se ve středu konala konference Konopí a věda, na níž představitelé nemocnice oznámili, že začínají s klinickým výzkumem konopí.

Svatoanenská nemocnice je první státní nemocnicí, která začala s léčbou konopím, a jako první na světě otevřela vaporizační místnost, kde pacienti konopí inhalují. Nyní pokročí ještě dál. Ve svém Mezinárodním centru klinického výzkumu zahajuje studie, díky nimž se může využití konopí značně rozšířit. „Kde jinde dělat klinický výzkum konopí než v naší nemocnici, která má, troufám si říct, největší zkušenosti v léčbě bolesti jeho pomocí,“ sdělil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Přechod pro chodce. Ilustrační foto.
Můžeš být rád, že to byla levačka, zakončil řidič konflikt s chodcem

Zatím marihuanu v nemocnici využívají lékaři pouze pro léčbu bolesti. To se však díky výzkumu může změnit. „Zabývat se chceme tím, jak konopí působí na pacienta, dále využitím konopí pro léčbu endometriózy či Crohnovy choroby. Zkoumat budeme také to, za jak dlouho po užití konopí může pacient řídit auto,“ sdělil vedoucí Centra pro léčbu bolesti Radovan Hřib.

S konopím tady mají bohaté zkušenosti. Podle mluvčí nemocnice Petry Veselé jím dosud léčili přes 210 pacientů.

Využívat konopí se chystají i v bohunické nemocnici. „Momentálně ještě nemáme žádné pacienty, které bychom jím léčili, ale plánujeme to a pacienty o tom informujeme. Otevírá to novou cestu v léčbě bolesti,“ sdělil primář Oddělení léčby bolesti bohunické fakultní nemocnice Ivo Křikava.

MICHAELA VAŇKOVÁ