Před osmdesáti lety v Rudici před školou socha prvního prezidenta stála. Druhou světovou válku přečkala v dřevníku. Za komunistické éry však zmizela. „Když jsme přemýšleli o oslavách výročí republiky, padl návrh, že sochu obnovíme. A začalo velké pátrání,“ řekl rudický zastupitel Milan Žák.

S fotografií oslovili Rudičtí kurátora Galerie výtvarného umění v Hodoníně Jana Buchtu. „Ten sochu poznal. Před časem viděl její původní sádrový model,“ popsal pátrání zastupitel.

Do druhé světové války stála v areálu Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu socha prvního prezidenta Československa. Vytvořil ji Stanislav Rolínek v roce 1928.
Zbyly jen boty. Zničenou sochu Masaryka může oživit projekce, chybí ale peníze

Model je stále majetkem rodiny Aloise Bučánka, který původní sochu vytvořil. „Sochařův vnuk tak poprvé zjistil, pro kterou sochu a kam byl model určený,“ upozornil Žák.

TGM v Rudici
∙ V září 1938 v Rudici odhalili sochu prezidenta Masaryka.
∙ Původní sochu vytvořil Alois Bučánek, nákresy zhotovil architekt Bohuslav Fuchs.
∙ Rudičtí plánují obnovenou sochu odhalit 27. října.

Rodina obci model zdarma zapůjčila. „Vítám každou obnovenou sochu a nemusí být naše,“ uvedl vnuk Aloise Bučánka Dušan, který žije v Praze.

Doufá, že sochu v Rudici uvidí. „Snad se tam dostanu. Před lety jsem byl v Jedovnicích na dovolené a v Rudici jsme se byli podívat. Ale to mě nenapadla žádná spojitost,“ řekl Bučánek.

Sochu umělečtí slévači zhotoví metodou ztraceného vosku. „Celkové náklady i se stavebními pracemi odhadujeme na 250 tisíc korun,“ informoval starosta Rudice Roman Šebela.

Sokoli v Moravském krasu. Ilustrační foto.
Hnízda sokolů v krasu jsou plná mláďat. Býčí skála je zavřená do poloviny června