"Když zdražení bude mírné, určitě ho budu kupovat dál. Ale pokud to vyletí nahoru, asi přestanu. Zvykla jsem si na přívětivé ceny," řekla Nikola Ševčíková z Brna.

Výnosy medu oproti průměru řadě včelařů klesly až o šedesát procent.. „Květen a červen jsou klíčové. Já i kolegové z regionu jsme na tom hůře než v předchozích letech. Cena medu poroste, ale nebude to nic drastického. Pořád zůstane pod průměrem zbytku střední Evropy. Čeští včelaři vedou zvláštní cenovou politiku,“ uvedl včelař z Břeclavska Jiří Kmet.

Ilustrační foto.
Velké opravy toalet na jihomoravských nádražích: přidají bezhotovostní turnikety

V Česku totiž lidé včelařství provozují jako koníček. Med pak prodávají za výrobní náklady nebo pod cenou a ztráty zaplňují z jiných příjmů. „Podle našeho hrubého ekonomického propočtu z roku 2018 vyšel kilogram medu při dvaceti včelstvech a po zahrnutí veškerých nákladů průměrně na 172 korun. Dnes by ten propočet byl vyšší,“ vyčetl odborník na včelařství z brněnské Mendelovy univerzity Antonín Přidal.

Průměrná cena medu tehdy byla 161 korun. Tento přístup má podle Přidala za následek, že obor stagnuje. „Máme obrovské ztráty a nejsme schopni analyzovat příčinu. Včelaři navíc neinvestují. Není z čeho. Mají staré úly, včelnice na pneumatikách a podobně,“ doplnil.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je strukturou trhu obchod s medem deformovaný. "Úbytek medu způsobený epidemiemi nebo například loni suchem cenu postupně tlačí nahoru. Ale v porovnání s obecným růstem v ekonomice je velice pozvolný. Včelaři nejsou v tomto nijak agilní a netlačí na cenu. Pak sice obstojí v konkurenci, ale nerozvíjí se tady včelařství v tom smyslu, že by putovalo více peněz na rozvoj, inovace, modernizaci. Nevyužíváme tak potenciál českého včelařství," vylíčil.

Automatický laserový plašič špačků zkoušejí ve Velkých Bílovicích.
Ochrana před špačky. Ve Velkých Bílovicích zkouší speciální laser

Příčinou úbytku medu je i hynutí včelstev. Na vině jsou opět výkyvy počasí a epidemie. Například včelařské oddělení Mendelovy univerzity za letošek přišlo o polovinu včelstev.

Rádius včely medonosné je průměrně pět kilometrů. V v případě potřeby včely létají i do vzdálenosti dvanácti kilometrů. Z univerzity tak mohou doletět až na Masarykův okruh, do vápencového lomu Mokrá, Rajhradu či Kuřimi.