Příchozím i přijíždějícím dospělým i dětem má nabídnout areál, kde si budou moci odpočinout na pěší procházce nebo při cyklistickém výletu. „Každá atrakce, která je na čerstvém vzduchu a nevynucuje si zpřísněné podmínky při vstupu, může být hojně vyhledávaná. Na uzavřených turisticky zajímavých místech totiž budou zřejmě ještě dlouho dobu platit určitá omezení, minimálně tam lidé budou muset nosit roušky,“ upozornil Zdeněk Šmýd z Turistické asociace Slovácko.

Právě pohyb i relaxování pod otevřeným nebem má nabídnout šardické venkovní muzeum těžby lignitu, tedy nejmladšího typu hnědého uhlí. Koncept muzea je postavený na centrální ose, která připomíná zdejší těžbu uhlí od jeho dobývání až po dopravu k odběratelům.

Starosta Milotic Josef Levek.
U kulturního domu parkoviště, pergola i lesopark, ukázal plány starosta Milotic

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkZačíná v symbolické důlní šachtě. „Do ní se vstupuje otvorem ve tvaru lidské postavy. Odkazuje na temnotu a uzavřenost podzemní děl,“ přiblížil za kolektiv projektantů Daniel Matějka. Vstup má být ale zároveň i herním prvkem pro děti, které si tady mohou procvičit nejen odvahu, ale také obratnost v bočnímu tunelu. Jinou funkci má mít hornická sbíječka. Promění se totiž ve směrovník k bývalým dolům v okolí.

Návrh venkovního muzea těžby lignitu v Šardicích

Jako problematická se ale ukázala lokalita, kde mělo muzeum vzniknout. Stala se totiž součástí nově vyhlášené aktivní zóny záplavového území. „Tím pádem nyní hledáme nové místo pro toto muzeum,“ dodala šardická starostka Blažena Galiová.

Právě povodeň je spjatá s největším důlním neštěstím v regionu. Při průtrži mračen 9. června 1970 se rozvodnil Stavěšický potok, který se rychle proměnil v mohutnou řeku. Voda vnikla do důlního pole Dolu Dukla, kde tragicky zahynulo 34 horníků.