V brněnské porodnici na Obilním trhu přišel na svět Tomáš Věchet. Vážil 3720 gramů a měřil devětačtyřicet centimetrů. Doma ho čekají tři sourozenci. „Tomáš je naše čtvrté dítě. Starší děti už se na něj moc těší," popisuje matka Gabriela Věchtová (na snímku).

S pohlavími je to teď prý v jejich rodině vyrovnané. „Máme dvě holky a dva kluky," směje se sedmatřicetile­tá žena.

Podle původního termínu měla rodit už sedmadvacátého prosince. „S manželem jsme vtipkovali, že by se dítě mohlo narodit na Vánoce, na Silvestra nebo na Nový rok," tvrdí.

Dodává ale, že datum není podstatné. „Důležitější jsou přece úplně jiné věci," říká učitelka, která už je na mateřské sedm let.

Pohlaví dítěte si rodiče nechali říct dopředu. „Jméno jsme pak vymysleli poměrně rychle. Těch pěkných českých chlapeckých jmen je podle nás velmi málo," vysvětluje matka.

Nechtěla také, aby se jména v rodině příliš opakovala. „Tomu jsme se ale nakonec stejně nevyhnuli. Tomáš se totiž jmenuje už můj bratranec a také manžel má v rodině dva Tomáše," popisuje žena.

Ve stejný čas jako Tomáš Věchet se narodil i Kryštof Mlčoch ve vyškovské nemocnici. Jeho rodiče pocházejí z Brna. Po porodu vážil 3715 gramů a měřil padesát centimetrů.

Obě první letošní děti a jejich matky navštíví ve čtvrtek hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.