Brňan si nohu poranil při cestě ze schodů. „Podlomilo se mi koleno a upadl jsem. Od té doby jsem měl stále vodu v koleni. Po několika neúspěšných pokusech u různých doktorů mi kamarád doporučil pana chirurga Pašu, že je specialista a odborník v oblasti artroskopií a ten mi konečně pomohl,“ popisuje pacient.

Muž podstoupil operativní zákrok přímo v Úrazové nemocnici Brno, kde lékař působil. „Na operaci jsem šel v roce 2008. Po příjmu mi hned zjistil odlomený malý kousek chrupavky a druhý den mě hned operoval, protože pak odlétal s basketbalistkami do Číny,“ vzpomíná Brňan.

Brněnský chirurg Libor Paša tragicky zahynul v neděli v Norsku. Kolegové mu zřídili pietní místo v druhém patře v hlavní budově Úrazové nemocnice Brno.
Svíčky v brněnské Úrazové nemocnici: pieta za tragicky zesnulého chirurga Pašu

Kunsta ztráta uznávaného lékaře moc mrzí. „Byl to absolutní profesionál na svém místě, pohodový, milý, prostě skvělý člověk. Díky němu dodnes nemám žádné problémy s kolenem a vše je v pořádku,“ uzavírá rodák z Náměště nad Oslavou na Třebíčsku.

Třicet let centrálních operačních sálů ve Fakultní nemocnici Brno.
Brněnský fenomén slaví 30 let: bohunické sály zažily stovky tisíc operací

Mezi desítky, možná i stovky spokojených pacientů chirurga Paši patří i brněnská primátorka Markéta Vaňková. „Léčila jsem se u něj s achillovkou a kromě toho, že byl skvělým lékařem, byl výjimečný i svým citlivým, lidským přístupem. Je mi to moc líto, pro úrazovku i pro Brno je to velká ztráta,“ svěřuje se primátorka.

V Úrazové nemocnici Brno pracoval lékař Libor Paša téměř třicet let. Na začátku působil jako vedoucí lékař oddělení traumatologie, kde se později stal primářem. Od roku 2015 byl přednostou tamní Kliniky traumatologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, kde působil doposud. Letos březnu byl jmenován profesorem v oboru chirurgie. Věnoval se vzdělávání lékařů a výzkumu. Ve spolupráci s firmou Medin se podílel na vytváření nových speciálních nástrojů pro artroskopie a různých typů implantátů. Byl jedním z průkopníků novějších metod artroskopií a členem artroskopické společnosti. Provozoval úspěšné nestátní zdravotnické zařízení Sport.medica. Několik let byl lékařem basketbalové reprezentace žen České republiky.