Festival lidem více přiblíží například nové olympijské sporty jako skateboarding nebo sportovní lezení, v němž bude v Tokiu reprezentovat Českou republiku Brňan Adam Ondra. "Převzali jsme patronaci na lezeckou stěnou. Cítíme, že právě tam máme nejžhavější želízko v osobě Adama Ondry. Věřím, že pod lezeckou stěnou oslavíme medaili, a to zlatou," řekl hejtman Jan Grolich.

Příchozí si na místě třeba také zašermují nebo zastřílí. „Lidé si vyzkouší sporty, ke kterým by se normálně nedostali," vyzdvihla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Jan Dvořák z Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.
Boj s bolševníkem: invazivní rostliny odhalí malé letadlo z Brna, podívejte se

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval věří, že někteří sportovci se stihnou vrátit domů ještě během her a na festival zavítají osobně. "Je neuvěřitelné, kolik sportovců se kvalifikovalo do Tokia právě z Jihomoravského kraje," ocenil sportovní tradici regionu.

Silnou základnu sportovců ocenila také někdejší olympionička Šárka Kašpárková. „Na Moravě vždy převládalo zemědělství a vinařství, lidé tady tvrdě pracovali. Asi se to přeneslo do genů současných sportovců, jsou tady šikovní talentovaní lidé, mají v sobě zakořeněné, že musí makat a pak jsou z toho třeba olympijské medaile," pousmála se.

V neděli brzo ráno v Brně ukradl autobus značky Karosa a vydal se na projížďku přes Ostopovice do Uherského Brodu. Tam v autobusu přespal. Následující den boural u obce Hodějice na Vyškovsku.
VIDEO: Mladík ukradl v Brně autobus a boural. Na služebnu ho přivedla matka

Olympijský festival bude v Brně už podruhé. Při zimních hrách v Pchjongčchangu v roce 2018 ho navštívilo v areálu brněnské výstaviště skoro 160 tisíc návštěvníků. „Pro řadu našich obyvatel to bude příjemné zpestření léta. Budou fandit olympionikům, vyzkouší si některé sporty. Po nelehkém roce budou mít možnost hlavně děti zasportovat si zase na čerstvém vzduchu," podotkla Vaňková.

Se svými dětmi okusí olympijskou atmosféru v Brně třeba Michaela Beranová. „Událost vnímám jako dobré zpestření pro děti o letních prázdninách. Vyzkouší si netradiční sporty," svěřila se.

Vstupné zůstává jako v předchozích letech padesát korun. Děti do dvanácti let a důchodci mají vstup zdarma. Organizátoři se budou při akci řídit aktuálními opatřeními. V prvním týdnu konání bude maximální kapacita areálu 2500 lidí v jeden okamžik a od 1. srpna se počet zvýší až na 3 500 návštěvníků.

Noční rozjezd v Brně havaroval. Jedenáct zraněných.
Všude byla krev a střepy. Řidič nevypadal dobře, řekl účastník nehody

Ambasadorkou festivalu je bývalá tenistka Lucie Šafářová, která bude mít dohled nad příměstskými tábory. "Chceme, aby děti za pět dnů prožily svou malou olympiádu. Vyzkouší si dvacet sportů, dozví se víc o olympismu a na závěr dostanou analýzu svých dovedností," přiblížila.