I když nyní uchazeči skládají jednotné přijímačky organizované společností Cermat, podmínky přijetí mají stále v rukou ředitelé. Změnit to chtějí zástupci Asociace krajů, a to zavedením jednotné minimální bodové hranice pro přijetí na střední školu. „Úroveň vzdělávání je na řadě škol tristní. Někde přijímají i žáky s nedostatečnými studijními předpoklady. To se odráží ve špatných výsledcích u maturit,“ uvedla předsedkyně asociace Jana Mračková Vildumetzová.

Jednotné bodování by podle ní také odstranilo rozdíly v přijímání uchazečů do soukromých a krajem zřizovaných škol. Hranice má platit pro oba typy zařízení.

Ilustrační foto
Nebezpečná západonilská horečka má příznaky jako chřipka. Odhalí ji až testy

Ministerstvo školství novinku nevylučuje. „Pracujeme na návrhu zavedení minimální bodové hranice u přijímacích zkoušek na střední školy s maturitními obory. Hotový návrh představíme členům tripartity, až pak jej bude možné více okomentovat,“ sdělila jen mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Bodový limit pro přijetí na střední školy
- Asociace krajů chce zavést minimální hranici bodů pro přijetí žáka na střední školu.
- Novinka má platit pro všechny středoškolské maturitní obory na soukromých i krajem zřizovaných školách.
- Některým školám by tak ubyli žáci, pokud by jich dostatečný počet nesplnil bodové kritérium.
- Ministerstvo spolu s kraji a zástupci škol budou o návrhu jednat v říjnu.

Proti omezování pravomocí ředitelů středních škol vybírat si své budoucí žáky se ohradila například Pedagogická komora. Možnou novinku vnímá prezident spolku Radek Sárközi jako upírání svobody škol.

I u ředitelů se návrh setkává s rozporuplnými reakcemi. „Pro nás je hranice dobrá, protože máme každoročně převis uchazečů. Zároveň si ale myslím, že by si ředitelé měli rozhodnout sami, koho vezmou nebo nevezmou,“ uvedla ředitelka gymnázia v Elgartově ulici v Brně Petra Šperková.

Komplikace by změna znamenala pro maturitní obory na střední škole stavebních řemesel v brněnských Bosonohách. „Kdyby se zavedlo minimum bodů pro přijetí, třeba na nástavbu se k nám dostane mnohem méně žáků než doposud,“ řekl za školu Milan Ryl.

Ilustrační foto.
Platba kartou v autobusech? Příští rok. Dopravci dostanou nové pokladny

Dodává však, že učňovským oborům by novinka naopak pomohla. „Na některá gymnázia se tak nedostanou žáci, kteří tam nepatří. Pak by uspěli u nás a vedlo by to k většímu zájmu o učební obory,“ doplnil Ryl.

O návrhu bude ministerstvo, zástupci krajů i ředitelé škol jednat v říjnu.

Libor Hájek v dresu Tampy
Jak si vedli odchovanci Komety na kempech v NHL? Hájek a Dostál zaujali