Budoucí domov hledá Michaela Brodská pro sebe a svého přítele po celém Brně už několik měsíců. Zatím neměla štěstí. „Byty jsou pryč velmi rychle. Najít nabídku, kdy cena pronájmu odpovídá velikosti a stavu bytu, je nadlidský výkon,“ popsala.

Jak rychle mizí byty v krajích, sleduje server Bezrealitky, který nabízí nájem bez zprostředkování realitními kancelářemi. Jižní Morava je hned na druhém místě se sedmadvaceti reakcemi na jeden inzerát. Na prvním místě skončila Praha se čtyřiceti byty.

Ilustrační foto.
Malé byty v Brně neustále zdražují. Kvůli studentům i stěhování cizinců

Největší poptávka po nájemním bydlení je podle odborníků na jižní Moravě v Brně. „Pokud není cena za nabízený byt nesmyslně vysoká, tak ve městě byty pronajímáme do několika dnů. Poptávka po nich totiž obrovsky převyšuje nabídku,“ potvrdil například makléř Jakub Farář z brněnské realitní kanceláře Gaute.

Nájemní byty v Brně
- počet zájemců na jeden inzerát na jižní Moravě: 27

- kde nejrychleji mizí byty: Brno

- měsíční nájem za dvoupokojový byt v Brně: 9–14 tisíc Kč

- důvody k oblibě pronájmů: problémy získat hypotéku, vysoká cena bytů

Podle něj taková situace v budoucnu povede ke zdražení nájmů. „Vzhledem k současnému vývoji trhu s nemovitostmi zájem o pronájmy bytů poroste a spolu s tím i jejich cena. Na byty ke koupi lidé časem nedosáhnou i kvůli nedostatečné výstavbě,“ vysvětlil.

S tím souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda. „Ceny nemovitostí ke koupi jsou nyní velmi vysoké. Loni navíc banky výrazně omezily hypotéky. Zájemci nyní musí ze svého zaplatit třeba čtvrtinu celkové ceny kupované nemovitosti a teprve poté získají od banky hypotéku. A takové částky jsou pro ně moc vysoké,“ popsal.

Jeden z šesti architektonických návrhů předposlední zóny Nové Zbrojovky.
Bydlení v Nové Zbrojovce? Vyberou z šesti návrhů. Podívejte se, jak vypadají

Podle zástupců serveru Bezrealitky je nyní rychlost, jak z trhu mizí byty ve velkých městech, na maximu. „Průměrná rychlost stažení nového inzerátu, která značí domluvu pronajímatele se zájemcem, je momentálně na 7,3 dnech,“ zmínil za server František Brož.

Ze zprávy serveru navíc vyplývá, že kvůli složitému získávání hypotéky na nákup bytu či jejich nedostatku na trh vstoupí desítky tisíc nových zájemců. To pak zkomplikuje výběr bydlení.

Budova husovické sokolovny, která by musela ustoupit stavbě.
Nová Dukelská má ulevit městskému okruhu. V cestě jí stojí domy i sokolovna

Vlastní zkušenost s přetlakem zájmu o nájemní bydlení v Brně má i Brodská. „Zájem o prohlídky bytů je opravdu velký. Dokonce se často na prohlídku ani nedostanu. Už se mi i dvakrát stalo, že jsem měla sice předem domluvené schůzky, ale večer mi pronajímatelé napsali, ze byt už někdo jiný ještě tentýž den vzal,“ postěžovala si.