Ročně brněnskou klinikou projde okolo 160 nemocných dětí. Léčba zabere devadesáti procentům z nich. „Když jsem před více než třiceti lety začínal, přežívalo jen patnáct procent dětí s akutní lymfoblastickou leukemií, dnes se stejnou diagnózou přežívá čtyřiadevadesát ze sta,“ řekl přednosta kliniky Jaroslav Štěrba.

Větší úspěšnost vidí i v tom, že dnes lékaři čím dál více upravují léčbu dětem na míru. „Je třeba zjistit, co je unikátní v nádoru a co v pacientovi. Pak můžeme zvolit správnou kombinaci léků,“ vysvětlil Štěrba.

I po vyléčení se nicméně většina dětí do konce života potýká s následky. „Platí to u více než dvou třetin z nich, u pětiny jsou velmi závažné. Nejčastěji jde o chronickou únavu, neplodnost nebo poruchy hybnosti. Mívají také psychické problémy, úzkosti či potíže se začleněním,“ sdělil lékař Translačního výzkumu v dětské onkologii svatoanenské nemocnice Tomáš Kepák.

Jaroslav Kacer je po rozchodu s TOP 09 lídr kandidátky Smart moravská metropole.
Volby? Čas převlékání politických kabátů. Vznikají zájmové skupiny vlivných lidí

Místa, kde se o pacienty s následky po chemoterapii či ozařování starají, jsou pouze dvě – ambulance ve svatoanenské nemocnici a v pražském Motole. Podle lékařů by jich mělo být víc. „Vyléčených pacientů přibývá a zvyšuje se i potřeba specializovaných ambulancí. Dvě časem nebudou stačit. Rizikové pacienty lékaři musí sledovat, aby následky odhalili včas,“ nastínil Kepák.

Ministerstvo nicméně zřízení dalších center nechystá. „Současný počet splňuje veškeré mezinárodní podmínky kvalitní péče. Je těžko představitelné, že by mimo tato centra vznikaly specializované ambulance, kde by byl dostatečně kvalifikovaný personál,“ zdůvodnil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

O několik pacientů, kteří v dětství prošli rakovinou, se v dospělosti stará i praktik Ivo Procházka. „Trpěli leukemickým onemocněním, žádné následky ale naštěstí nemají, jeden je dokonce aktivní sportovec,“ okomentoval.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ, ONDŘEJ VACULÍK

Celníci při osmi kontrolách v nelegálních hernách zabavili 58 herních automatů a 80 tisíc korun
Celníci si posvítili na nelegální herny. Zabavili osmapadesát výherních automatů