Velký a stále se zvětšující problém. Kvůli suchu mizí v Jihomoravském kraji zásoby pitné vody. Představitelé obcí proto omezují její používání.

Třeba Lysice na Blanensku se se suchem potýkají řadu let. "Zdroje pitné vody nejsou dostačující, a proto jsme se rozhodli prohloubit stávající vrt ze třinácti metrů na padesát,“ přiblížil lysický starosta Pavel Dvořáček.

Aby navíc zamezili dalším ztrátám, rozhodli se představitelé obce obnovit zákaz užívání pitné vody na napouštění bazénů, zavlažování trávníků a mytí automobilů až do odvolání.

V Boskovicích dokončili nový chodník do Pilského údolí.
Na procházku bezpečněji. V Boskovicích dokončili nový chodník do Pilského údolí

Lysice nejsou jediné. Zákazy dávají i další obce v okrese jako Štěchov, Vranová u Letovic nebo Rozsíčka. "Aktuálně sledujeme jedenáct obcí na Blanensku, kde platí regulace kvůli poklesu objemu vody ve vodojemech. Problémy má ale i třeba Tišnovsko,“ uvedla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová.

Podle ní jsou nejzranitelnější právě vysoce položené obce. Ty totiž často zásobuje vodovod napojený pouze na jeden zdroj. "Omezení by se neměla dotýkat osobní hygieny a pitného režimu. Jde o preventivní opatření, aby místní nepoužívali vodu nadstandardně,“ dodala Librová.

Pokud zásoby i tak dojdou, zajistí pracovníci vodárny vodu pomocí cisteren. V dlouhodobém měřítku danou situaci řeší napojením na skupinový vodovod nebo hledáním nových zdrojů vody. Tato řešení jsou ale drahá. Náklady mají pokrýt dotace ve výši dvou a půl miliardy korun, které letos ministerstvo životního prostředí obcím na boj se suchem poskytne.

Zákazy z loňského roku obnovili také v Rosicích na Brněnsku. "Zatím jsme požádali starosty, aby obyvatele na omezení upozornili,“ uvedl pracovník odboru životního prostředí v Rosicích Leoš Horák.

Hrající trenér fotbalistů FC Boskovice Jan Havlíček.
Bez kapitána a mladého kanonýra. Boskovice opět vsadí i na hrající trenéry

Opatření je právně závazné, za jeho porušení lidé riskují pokutu padesát tisíc korun, právnické osoby až sto tisíc. Přesto s ním někteří obyvatelé nejsou dostatečně seznámení. "O zákazu nevím, nesetkala jsem se s nikým, kdo by o takovém zákazu věděl. Doma zaléváme vodou z retenční nádrže,“ řekla obyvatelka Rosic Kristýna Matoušková.

Jižní Morava patří k suchem nejpostiženějším částem republiky, nejhůře je na tom Znojmo. "Kvůli vyšším teplotám se voda rychleji odpaří, než se stihne vsáknout do půdy,“ přiblížil za projekt InterSucho, který se zabývá monitorováním sucha v Česku, Martin Možný.

Dodal, že s nastupujícími klimatickými změnami se tak bude situace zhoršovat.

KAROLÍNA TOMEČKOVÁ