Vypořádat se s živlem museli například v nábytkářské firmě Bukotec se sídlem v ulici U Vlečky, která sousedí s jednou z nejvíce postižených ulic Dúbrava. „Škody v naší firmě jsou kosmetického charakteru. Areál zaplavila přívalová voda z polí a po opadnutí zůstalo bahno, které uklízíme. Máme přislíbenou pomoc od Technických služeb Strážnice na čištění ploch,“ uvedl za firmu Radim Vinklárek.

K úplnému zatopení výrobních prostor podle Vinklárka však nedošlo. „Určité škody evidujeme u zatopeného uskladněného materiálu. Vše řešíme s pojišťovnou,“ dodal muž.

Lokální bouře doprovázená kroupami zasáhla Strážnici na Hodonínsku. Voda zatopila některé ulice i sklepy domů.
Řádění bouřky ve Strážnici: záplavy, stržená střecha, kroupami zasypané ulice

Město také zapůjčovalo lidem po celý den elektrické vysoušeče. Voda totiž zatopila desítky sklepů a garáží.

Na místě zasahovali po předchozích náročných dnech znovu i hasiči. „Jednotka odčerpávala dopoledne vodu ze zatopené haly v Krátké ulici. Po neděli, kdy byly dohromady asi čtyři výjezdy, už to bylo klidnější,“ zmínil mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška.

Výše škod, které bouře napáchala, stále není známá. Předběžně však dosáhne stovek tisíc. „Přesná čísla nemáme, ještě to bude trvat, než škody zmapujeme,“ potvrdila Smutná.

Zničené předzahrádky domů v ulici k Číhadlu a nánosy bahna na silnicích. To jsou následky nedělní povodně ve Velkých Opatovicích na Blanensku. FOTO/Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje
Ve Velkých Opatovicích odstraňují škody po nedělní povodni

Sotva jsme stíhali pytlovat, bylo to strašné, líčí žena

Barbora Světlíková s rodinou čelila překvapivému přívalu vody ve Strážnici na Hodonínsku.Zdroj: Deník / Ivánek Lukáš

Strážnice - Ve tváří už má patrnou úlevu. Když si ale vzpomene na dva dny starou průtrž, zakroutí hlavou. Barbora Světlíková ze Strážnice na Hodonínsku žije v tamní Tyršově ulici, kde byly ještě v pondělí patrné pozůstatky sobotního přívalu vody a bláta.

Ulice na okraji města zasáhla bouřka s kroupami silou, jakou tam obyvatelé podle Světlíkové nepamatují desítky let. „Bylo to strašné. Vlny se hrnuly z pole. Jen tak tak jsme stíhali pytlovat. Šílené. Kanalizací se všechno cpalo nahoru," říká žena vykloněná z okna rodinného domu.

Jen o několik desítek metrů dál zaměstnanci města čistí stále zabahněné části silnice. A pracuje se také v domě Barbory Světlíkové. Okno do sklepa je otevřené, vysušování zatopených místností chce čas. „Nebyli jsme na vodu vůbec připravení, všechno se událo velmi rychle. Na dvoře jsme měli písek, který jsme se snažili co nejdříve dostat do pytlů, aby do baráku nateklo pokud možno co nejméně vody," vzpomíná žena.

PYTLE S PÍSKEM

Pokud je i přes škody šplhající se podle všeho až k několika desítkám tisíc korun možné mluvit o štěstí, pak pro rodinu Světlíkových to byly aktuální opravy domu. Písek měli na dvoře hlavně kvůli nim. „První příval trval asi půl hodiny. Výsledkem bylo, že se do sklepa dostalo kolem čtyřicet centimetrů vody. Všechno bylo v tu chvíli zatopené. Než se nám podařilo věci dostat ven… No, hrůza. Stejně jako nás to postihlo další spoustu lidí v ulici. Nejhůře na tom byli ti v dolní části," míní Světlíková.

Původně poklidný víkend se pro ni změnil v záchranu majetku kolem sobotní druhé hodiny odpolední. Zatáhlo se. Přišla bouřka. Pršelo. Pak padaly také kroupy. „Po první vlně přišla druhá. Nikdo nechápe, jak se to mohlo stát. Ve víceméně rovné ulici se voda hrnula jako z kopce. Rovné je i pole, z něhož to všechno šlo. Z ulice se stala řeka," líčí světlovlasá Strážničanka.

Vypráví, že s takovým problémem se setkala poprvé. Když tlumočí vzpomínky starších sousedek, ani ty nic podobného nepamatují. „Za posledních třicet let to nezažily," poznamenává Světlíková.

ÚPRAVA KANALIZACE

Spoustu vodou zničených věci musela její rodina vyhodit. „Ve sklepě máme i bojler, škody budou vysoké," je přesvědčená.

Dokáží se na riziko opakování bleskové záplavy připravit? Hasiči jim například doporučují několika stavebních úprav týkajících se zajištění kanalizace. „Ale… Takovým nárazovým dešťům se asi předejít nedá," krčí rameny.
Napilno měli celé sobotní odpoledne, neděli a vysoušení u nich trvalo i v pondělí.