ULICI ZAVŘOU NA MĚSÍC. Od pondělí 28. srpna si musí dát pozor řidiči v Hodoníně. Pracovníci tam začnou s rekonstrukcí části silnice ve Velkomoravské ulici. „Od odbočky ze silnice I/55 ve směru od Břeclavi až po křižovatku s ulicí Bří Čapků bude zavedený jednosměrný provoz do centra. V opačném směru povede objízdná trasa ulicí Bří Čapků a Brněnskou,“ informoval mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta EvjákováNěkteré obyvatele města tak čekají komplikace cestou do práce. „Budu asi jezdit na kole, mě osobně to příliš neomezuje. Někteří kolegové z práce však budou mít cestu poněkud složitější,“ svěřil se obyvatel Hodonína Martin Novák.

Také cestující městskou hromadnou dopravou se musí připravit na to, že zastávku Kapřiska nebudou autobusy až do 15. září vůbec obsluhovat.

Auta o hmotnosti nad devět tun jedoucí směrem na Slovensko silničáři povedou obousměrnou objížďkou mimo město směr Rohatec, obchvat Sudoměřice a přes Skalici do Holíče. S pracemi by měli být dělníci hotovi 24. září.

Sokol stěhovavý.
Nad jižní Moravou krouží sokoli. Po Moravském krasu hnízdí dravci i v Podyjí

CESTU OPRAVÍ ZA STO MILIONŮ. Omezení čeká také řidiče na Břeclavsku. Dělníci budou opravovat silnici za Bořeticemi směrem do Velkých Pavlovic, až k silnici na Hustopeče. „Od 4. září pracovníci uzavřou úsek silnice ve Velkých Pavlovicích od Vinařské po Sokolskou ulici. Řidiči pojedou po místních komunikacích,“ vysvětlil vedoucí břeclavské oblasti správy a údržby silnic Ladislav Hádlík.

Kromě silnice pracovníci opraví také most přes řeku Trkmanku za Velkými Pavlovicemi směrem na Bořetice. „Dopravu tam budou řídit semafory,“ upozornil Hádlík.

Od 11. září silničáři kvůli rekonstrukci silnice z Terezína do Kobylí uzavřou část cesty z Terezína po křižovatku na Brumovice. Objížďka povede přes Brumovice, Morkůvky a Boleradice. Tato omezení by měla trvat do letošního 8. prosince.

Na jaře příštího roku by pak měli pracovníci pokračovat s opravou zbývajících úseků silnice směrem na Velké Pavlovice. „Veškeré práce vyjdou asi na sto milionů korun. V současné době je to největší oprava v naší oblasti,“ řekl Hádlík.

NÁKLADNÍ AUTA NEPROJEDOU. S komplikacemi provozu musí počítat i obyvatelé Břeclavi, kde momentálně opravují části hlavního tahu. Silničáři omezí provoz od křižovatky s Jaselskou ulicí po křižovatku s ulicí U Cukrovaru. Řidiči projedou pouze jedním pruhem, a to ve směru na Hodonín. V opačném směru povede objížďka přes ulice Seniorů a Na Pěšině. Nákladní auta, která přesáhnou hmotnost dvanáct tun, pak musí přes Lednici a Podivín.

Ilustrační foto.
Mají novou dráhu pro bruslaře, Lanžhot za opravy zaplatil miliony

OPRAVOVAT BUDOU DO ZIMY. Silnicí z Jevišovic do Rozkoše na Znojemsku neprojedou řidiči od pondělí 28. srpna až do zimy letošního roku. „Auta do 7,5 tun pojedou po místních komunikacích, kde bude provoz řízený semafory. Ostatní se vydají objížďkou přes Boskovštejn, Jiřice u Moravských Budějovic a Hostim do Rozkoše,“ přiblížil za správu a údržbu silnic Jaroslav Kosík.

Dělníci budou v Jevišovicích pracovat na opravě opěrné zdi mostu, která už je v havarijním stavu. „I když rekonstrukce způsobí řidičům komplikace, jsme za opravu zdi moc rádi. Často tudy jezdí i kamiony a už to bylo dost nebezpečné,“ popsal místostarosta Jevišovic Radomír Hubatka. S opravou by měli být dělníci hotovi v zimě.

DO ZNOJMA JEDNÍM PRUHEM. Řidiči jedoucí ze Znojma do Pohořelic narazí na jednosměrnou uzavírku na silnici číslo 53 u Suchohrdel u Miroslavi. Až do letošního 17. září. „Ve směru Znojmo – Pohořelice bude objížďka vedena přes obec Damnice, Jiřice u Miroslavi a Trnové Pole. V opačném směru se řidiči dostanou po silnici 53,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

V Prušánkách brzy začne výstavba multifunkčního parku za tamním kostelem vedle hřbitova. Součást areálu bude přístřešek, který poslouží při kulturních akcích, pohřbech nebo svatbách.
Multifunkční park poslouží na svatby, pohřby i koncerty. Vzniknout má do roka

ŘIDIČI BY MĚLI BÝT OPATRNÍ. Při komplikacích, které nastávají v souvislosti s opravou silnic, by měli řidiči pečlivě sledovat dopravní značení a cestu si plánovat dopředu. „Řidič by měl vědět, kudy objízdné trasy vedou, aby nezůstal stát v koloně. Také je důležité dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi auty, aby nedocházelo k nehodám,“ upozornil mluvčí policistů na Hodonínsku Petr Zámečník.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ