Zdravotní pojišťovny hodlají s nemocnicemi podepisovat tři typy smluv. Včera o tom informovali jejich zástupci. „Dlouhodobá smlouva bude uzavřena na pět let a má být podepsána s většinou nemocnic. U střednědobých pak chtějí pojišťovny do dvou nebo tří let vyřešit strukturu péče v některých oborech," vysvětlil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Třetím typem smlouvy je krátkodobá. Pojišťovny je s nemocnicemi uzavřou maximálně na jeden rok a budou po nich požadovat změny.

Právě tento typ smlouvy se týká i tišnovské a hustopečské nemocnice. „Tam dojde k útlumu lůžkové péče a k jejímu nahrazení jiným typem," vysvětlil Horák s tím, že vymezený časový prostor má být dostatečný pro potřebné změny.

Podle náměstka ministra pro zdravotní pojištění Petra Noska se lidé nemusí obávat rušení nemocnic. „Často se jedná například o převod na jednodenní péči," upozornil.

Hustopečská nemocnice o plánovaných změnách ví už delší dobu. „Nemocnice vyjednává s pojišťovnou o restrukturalizaci chirurgického oddělení. Budeme se snažit, abychom se dohodli na oboustranně přijatelném řešení," řekl ředitel Městské nemocnice Hustopeče Petr Michna.

Podle něj se nesoulad mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a hustopečskou nemocnicí týká jen dalšího rozsahu léčebné péče na chirurgickém oddělení. Na všem ostatním panuje shoda.

„Náš zřizovatel, tedy město, s navrženými změnami souhlasí. Výsledkem má být jiná struktura oddělení a omezení složitějších výkonů. Jednání se vedou zejména o tom, jak to uskutečnit," konstatoval Michna.

Podle starosty Hustopeč Luboše Kuchynky pojišťovny netlačí tolik na rušení lůžek jako spíš na vytvoření zázemí pro jednodenní chirurgii.

Ředitel tišnovské nemocnice Bořek Semrád pouze sdělil, že o smlouvě s pojišťovnami vyjednává nemocnice společně se svým zřizovatelem, tedy krajem. „Jednání budou pokračovat," dodal.

Krátkodobá smlouva s útlumem akutní lůžkové péče

– Městská nemocnice Hustopeče
– Nemocnice Tišnov

Střednědobá smlouva se změnou struktury

– Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie
– Nemocnice Břeclav
– Nemocnice Kyjov
– Nemocnice Znojmo
– Vězeňská služba ČR, Vazební věznice Brno
– Vojenská nemocnice Brno

Dlouhodobá smlouva s částečnou změnou struktury

– Fakultní nemocnice Brno
– Fakultní nemocnice u svaté Anny
– Masarykův onkologický ústav
– Nemocnice Blansko
– Nemocnice Boskovice
– Nemocnice Ivančice
– Nemocnice Milosrdných bratří
– Nemocnice TGM Hodonín
– Nemocnice Vyškov
– SurgGal Clinic
– Úrazová nemocnice Brno