Z Velkého náměstí v Brně zmizela v noci strašidelná obluda, dřevěná figura s posupným pohledem, symbol německé moci, bezcitné a panovačné. Tyto věty četli lidé v posledním říjnovém vydání Rovnosti roku 1918. Noviny tehdy informovaly o zničení sochy Wehrmanna, která stávala za první světové války na náměstí Svobody.

Nyní si ji lidé opět mohou prohlédnout. Její replika je největším exponátem nové výstavy na Špilberku. Výstava Rok 1918 – co nám válka vzala a dala, začíná ve čtvrtek.

Na brněnském výstavišti začala výstava Cosmos Discovery. Zájemci tam uvidí třeba část meteoritu.
Vzhůru do vesmíru. Lidé si vyzkouší stav beztíže a uvidí utajovaný motor Saturnu

Na návštěvníky čekají zajímavé exponáty a fotografie. „Výstava je průřezem událostí roku 1918. Začínáme válkou, zmiňujeme legionáře i vojáky bojující na rakousko-uherské straně. V závěru výstavy se dostáváme ke vzniku republiky, zejména událostem v Brně, a končíme životem v novém státě,“ popsal výstavu kurátor Radim Dufek.

Tipy na další osmičkové výstavy
- Tradiční kultura – výkladní skříň státu – Moravské zemské muzeum, od 18. října 2018 do 30. června 2019
- Průmysl na Moravě 1918 – Technické muzeum Brno, od 22. října 2018 do 28. dubna 2019
- Očima ženy. Osudové i všední dny stoleté republiky v životě žen – Muzeum Brněnska – Muzeum ve Šlapanicích, od 31. října 2018 do 10. března 2019

Výstava je interaktivní. Lidé mohou vzít do ruky repliky zbraní či vyfotit se v prvorepublikovém oblečení. Hned v první místnosti si zájemci mohou sednout na unikátní lavičku. „Je jí přes sto let. Nad ní je umístěná století stará fotografie vojáků. Na snímku sedí právě na této lavičce,“ zmínil Dufek.

Mezi vystavenými exponáty nechybí předměty, které v zákopech první světové války vyráběli vojáci, či originály legionářských uniforem. Na konci výstavy na lidi čeká i kopie Wehrmanna. „Tato dřevěná socha rytíře měla oslavovat hrdinství rakousko-uherských vojsk, pro českou veřejnost byl ale nenáviděným symbolem monarchie a němectví. V noci na devětadvacátého října 1918 mu někdo usekl část hlavy, na jejímž místě se objevila vyhláška Národního výboru,“ řekl kurátor. I proto i na výstavě lidi uvidí repliku s poničenou tváří.

Nová výstava Muzea města Brna je jednou z prvních vlaštovek speciálního výstavního cyklu, který si k stému výročí republiky připravily čtyři brněnská muzea. „Kromě nás jde o Moravské zemské muzeum, Technické muzeum a Muzeum Brněnska,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. Většina výstav začne na podzim.

Předzahrádka jedné z restaurací. Ilustrační foto.
Brňané nespí kvůli hluku ze zahrádek. Někteří na hosty lijí vodu

Dvě výstavy v cyklu připravilo Moravské zemské muzeum. Začínají v říjnu. „Výstava Jak se poznávali přiblíží přiblíží historické a kulturní vazby Moravy a Slovenska. Druhá ukáže třeba proměny ženského odívání v prvních dvaceti letech dvacátého století,“ zmínila již dříve tehdejší mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Technické muzeum se ve své výstavě zaměří na podniky, jenž stály za průmyslovým rozmachem Rakouska-Uherska i první republiky.

Muzeum Brněnska už s výstavami začalo, do sedmadvacátého května se lidé v Muzeu v Ivančicích dozvědí víc o historii četnictva.

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš při tiskové konferenci na krajském úřadě Jihomoravského kraje v Brně.
Andreje Babiše při náštěvě Brna překvapila cena budoucího nádraží