První lidé centrum v budově Pečovatelské služby navštívili už včera a jeho dveře budou otevřené každé pondělí. S nápadem na jeho vybudování přišla starostka městské části Lucie Pokorná. „Nápad vyšel z mé osobní zkušenosti. V rodině jsme se setkali s Alzheimerovou chorobou a pochopila jsem, jak těžké je s nemocí bojovat a starat se o nemocného,“ vysvětlila Pokorná.

K myšlence přivedla Pokornou také skutečnost, že Žabovřesky jsou věkově nejstarší městská část v Brně. Důchodců starších pětašedesáti let tam žije víc než šest a půl tisíce. Tím se zvyšuje i počet nemocných Alzheimerovou chorobou.

POMOC I PEČOVATELŮM

Pro léčbu této nervové nemoci je klíčové její správné a včasné rozpoznání. „Pro účinnou terapii musíme pacienta zachytit v lehké nebo střední fázi demence. A důležité je také věnovat se lidem, kteří o důchodce s Alzheimerovou nemocí pečují. Je to totiž velmi únavné,“ připomněla Hana Kubešová Matějovská z Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství z Fakultní nemocnice Brno.

Oběma skupinám má pomoci právě žabovřeské centrum. Přijít tam může kdokoli, kdo má problémy s pamětí. Dvě vyškolené pracovnice Pečovatelského centra spolu s několika studenty z lékařské fakulty důchodcům pomohou určit diagnózu.

Výtah na poště v Brně, kde uvízl kočárek.
Kočár se zasekl v páternosteru. Dítě skončilo v nemocnici

Sloužit má také jako podpora pro příbuzné nemocných. „Mohou se tam setkávat členové rodiny a vyměňovat si zkušenosti. Budou tak cítit, že na to nejsou sami,“ vysvětlila Pokorná.

Podle dat z roku 2017 v Brně žilo a léčilo se s touto nemocí nebo jinou formou demence přes čtyři tisíce dvě stě lidí. To je o deset procent víc než republikový průměr. „Navíc čísla jsou podhodnocená, řada důchodců není řádně diagnostikovaná,“ varoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

O nemocných pak lékaři neví, což má vážné následky. Důchodci nesprávně užívají léky, zapomínají na běžné denní činnosti, neví, jestli pili nebo jedli. „Postupně se také mění osobnost nemocného, rychle se střídají jeho nálady a chování. Nemocný si to přestane uvědomovat, ale trpí tím celé jeho okolí,“ sdělila Andrea Pokorná z ústavu.

Eva Pilarová převzala Cenu Jihomoravského kraje z rukou hejtmana Bohumila Šimka.
Zpěvačka Pilarová dostala cenu kraje. Beru ji jako vrcholné ocenění, řekla

Náklady na fungování centra zatím pokrývá žabovřeská Pečovatelská služba. Kraj přispěl padesátitisícovou dotací. Peníze na fungování možná poskytne také město. „S primátorkou budeme jednat o možnosti podpory na příští rok,“ předeslala žabovřeská starostka Pokorná.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková vznik centra vítá. „Poradenské centrum podporuji, je potřebné. Uvidíme časem, jestli je na místě jeho další rozšiřování,“ sdělila.