Moderní stavba je dílem brněnské architektonické kanceláře Chybík+Krištof. „Spojuje v sobě jak výrobní a administrativní funkci, tak vnitřní prostor pro návštěvníky a venkovní amfiteátr,“ uvedl jednatel společnosti Lahofer Stanislav Lancouch.

Příroda v Podyjí se v polovině října chová jako na jaře.
V Podyjí platí nové klidové území. Lidé se ale dostanou i na další stezky

Vinaři zde už letos v létě plánují několik kulturních akcí. „Lidé se mohou těšit na kapelu MIG 21, zpěvačku Annu K, Tomáše Kluse, Davida Kollera a další. Každý čtvrtek budeme promítat filmy a v září nabídneme módní přehlídku Beáty Rajské,“ uvedl obchodní ředitel vinařství Daniel Smola.

Ve vnitřní části určené pro návštěvníky mohou hosté ochutnat kompletní sortiment vinařství, firma tu plánuje pořádat řízené degustace, ale i firemní či soukromé akce. V budově vzniklo pět nových pracovních míst.

Sto čtrnáct let starý tricykl Laurin a Klement vystavilo po pěti letech oprav znojemské Muzeum motorismu.
Vzácný tricykl Laurin a Klement uvidíte ve Znojmě, starý je 114 let

Návrh budovy vznikl v brněnském studiu Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa. Organický tvar betonové vlny, jak se návštěvníkovi může nová budova vinařství jevit, vyjadřuje respekt k vinařskému řemeslu a k jeho tradici a svým elegantním reliéfem chce se svým okolím nenásilně splynout. Hlavní myšlenkou návrhu je právě motiv vinných řádků, které prostupují budovou v podobě konstrukčního systému. „V reprezentativní části dochází ke kolmému průniku archetypálního klenutého prostoru do konstrukčního systému tvořeného železobetonovými žebry, jejichž modul vychází z šířky vinného řádku a prochází celým domem,“ vysvětlil architekt Ondřej Chybík.

Zajímavostí je také výmalba betonového stropu reprezentativní části objektu. Malíř Patrik Hábl zvládl malbu návštěvnické části za jeden měsíc prakticky nepřetržité práce. Koncept vychází z barevnosti řezu půdy vinohradu.

Po dvou a půl měsících se v pondělí otevřely hospody a restaurace v Brně. Většina z nich byla zaplněná ze třetiny až z poloviny, řada hostů dala přednost obědu na zahrádkách.
Obědy po nouzovém stavu: Hosté se do podniků na jižní Moravě vrací pomalu

Stavbu ocenil i znojemský architekt Jan Hora. „Je vidět, že investorům se vyplácí pracovat s dobrými architekty. Taková investice se jistě vrátí na zájmu lidí. Bude určitě přitahovat pozornost. Navíc stavba samotná něco dává krajině. Jde o příklad kvalitní architektury na Znojemsku. Podobné projekty vítám a říkám jen houšť a více,“ řekl Hora.

Atypická stavba začala na podzim roku 2017, hotovo bylo po dvou letech. „Výrobní část zahrnuje lisovnu, sklep s kapacitou kolem tři čtvrtě milionu litrů v tancích, skladovací prostory a moderní lahvovací linku,“ nastínil ředitel společnosti Vinařství Lahofer Petr Chaloupecký.

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.
Babiš hledá náhradu za Vokřála. Favoritem na lídra ANO v kraji je hejtman Šimek

V kancelářské části našli zázemí administrativní pracovníci vinařství. Kanceláře přitom v otevřeném prostoru přímo navazují na návštěvnickou část. „Ta bude sloužit jako kombinace prodejny našich vín, degustační místnosti, vinotéky a místa pro posezení s přáteli nad skleničkou vína. V navazujícím malém sklepě je prostor pro menší degustace do patnácti osob. Pro návštěvníky asi nejzajímavější částí bude pochozí střecha, která bude sloužit jednak jako vyhlídková terasa do širokého okolí, v létě pak i jako hlediště při plánovaných kulturních akcích,“ doplnil Smola.

Loni v květnu začalo v Havraníkách své nové sídlo stavět také vinařství Thaya. To vzniklo transformací vinařství Travníček a Kořínek, které již mělo na vinařské scéně své místo. Vzniká tak další zajímavý designérský komplex, tentokrát z dílny renomovaného architekta Jakuba Ciglera. „Plánujeme zde vybudovat vinařství vybavené technologií na nejvyšší světové úrovni se stylovým ubytováním a vynikající restaurací,“ sdělil majitel vinařství Josef Trávníček.

Ilustrační foto.
Koronavirus v kraji: za úterý přibylo šest nově nakažených

Lidé si stavebních prací mohou všimnout při cestě do Havraníků. Nový areál vinařství totiž vzniká kilem bývalé sýpky, ve které by měla být restaurace, kanceláře a prostory pro konference. (dak)