„Účastníky chceme připravit na možná rizika, se kterými se mohou v nejrůznějších oblastech konfliktů setkat. Zároveň je seznámíme, jak se v těchto extrémních situacích zachovají,“ přiblížila Daniela Hölzelová z Odboru komunikace Ministerstva obrany.

Kurz zahrnuje teoretickou část s navazujícím praktickým výcvikem. „Zájemci se naučí překonání své fyzické i psychické zátěže a zvládnou techniky vyjednávání v krizovém prostředí. Naučí se orientaci v neznámém terénu za ztížených podmínek, osvojí si zásady přežití, základy ochrany proti zbraním hromadného ničení a poskytování první pomoci,“ shrnul Hölzelová.

Michal Pospíšil.
Přes úspěšnou kariéru lákala Michala Pospíšila hudba. Hraje, skládá a koncertuje

Letos se ocitli ve fiktivním státě Tugur, které sužují nepokoje. Aktivity povstaleckých skupin a rebelů tam ohrožují místní obyvatele. „Všichni vyjíždíte pomáhat do oblastí se zvýšeným výskytem bezpečnostních rizik. Naším cílem je naučit vás, jak v těchto situacích obstát. Překonáte své psychické i fyzické limity a lépe poznáte sami sebe,“ vysvětlil účastníkům už v úvodu major Radim Brloh.

Ti už v předstihu splnili podmínky k přijetí do kurzu, když úspěšně absolvovali psychologické a fyzické testy pod vedením vojenských specialistů. Ministerstvo obrany pro ně tyto kurzy pořádá už osmadvacet let.