Poslední část prvního vydání publikace letos na jaře vyvolala kontroverze. Obce v okolí Brna podle některých starostů popisuje urážlivě. Novou verzi teď doplnila kapitola, která regiony líčí z pohledu místních. „Rozhodli jsme se dát prostor starostům, aby popsali výjimečnost svých obcí,“ píše v dotisku ředitelka centra Jana Janulíková.

Nová kapitola starostům dává k propagaci deset stran. „Není třeba se vracet k tomu, co bylo. Vztahy mezi Brnem a Kuřimí neudává průvodce, ale důležitější věci. Jako třeba spolupráce,“ řekl kuřimský starosta Drago Sukalovský.

Nový brněnský průvodce vzbudil emoce u některých starostů obcí na jižní Moravě.
Dýchne na vás nicota. Bizarní popis obcí v průvodci Brnem pobouřil starosty

Například Velké Pavlovice nová kapitola popisuje jako město vína a meruněk s bohatým společenským životem. Starosta Kuřimi zase vyzdvihl místní architekturu a lesnaté okolí. Kontroverzní část s popisem obcí ovšem zůstala. „Rozšířené vydání průvodce vydáváme v nákladu dvou tisíc kusů. V první fázi bude k dostání pouze na několika místech ve Velkých Pavlovicích, Blansku a Kuřimi,“ upřesnila Janulíková.

Od pondělí pak bude materiál dostupný v infocentrech, a to konkrétně v Panenské a Radnické ulici v Brně. K dostání bude také v e-shopu centra.

Rozšířené vydání průvodce lidé koupí za 199 korun.

Kostel svaté Barbory v Adamově.
Nicota a továrny? Máme co nabídnout, říkají starostové