V brněnské zahradě na Mniší hoře se po letech v létě znovu ozve lví řev. Už několik měsíců tam totiž staví lví expozici. „V Brně budeme mít tři lvy konžské," uvedla mluvčí zoo Gabriela Tomíčková.

HLAVNÍ TAHÁK

Podle ní budou králové zvířat hlavní tahák, na který chce letos zahrada lákat návštěvníky. Loni byla takovým magnetem malá lední medvědice Noria. Hlavně díky ní zoo přivítala přes 300 tisíc návštěvníků, což je druhý nejvyšší počet za posledních dvacet let.

Barča a Bonifác, dvě malá mláďata soba polárního, se koncem května narodila v brněnské zoo. Mají stejného otce, zkušeného sobího samce Karla, každé mládě má ale jinou matku.
Zkušený samec Karel má dva potomky. V zoo se těší ze dvou malých sobů

- Těhotenství vyvolávají bylinkami
- Šplhající ara pobaví lidi při pití kávy
Víc dalších zajímavých informací najdete ve středečním tištěném Deníku Rovnost

Lví expozici lidé najdou vedle Africké vesnice, práce mají být hotové v červenci. Lvi se do Brna vrací po čtrnácti letech. „Návštěvníci uvidí zvířata skleněnými průhledy. V další části expozice bude krytá vyhlídka," uvedla již dříve Tomíčková.

Druhá největší letošní investice je podle ní rekonstrukce nevyhovujícího pavilonu šimpanzů za čtyřiadvacet milionů korun. Na nový výběh šimpanzů se už teď těší Mirka Křečková. „Líbí se mi, že v posledních letech vídám v různých zoo stále méně betonu a stále více zeleně. Na nový pavilon se proto určitě zajdu podívat," zmínila.

Velké plány mají i v hodonínské zahradě. Návštěvníky chtějí v nových pavilonech přenést do Afriky a Austrálie. Letos tam chystají architektonické návrhy nových expozic v jižní části zahrady sousedící s fotbalovým stadionem. „Nyní tam jsou výběhy s velbloudy, lamami či dalšími kopytníky. První etapa bude zahrnovat africkou savanu a prales s hrošíky liberijskými. Vyroste i australská oblast, která se stane dominantou celé zahrady. Plány uskutečníme v dalších dvou až třech letech, možná i později," nastínil ředitel hodonínské zoo Martin Krug.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Austrálie už ale letos roste v zooparku ve Vyškově. Zázemí pro nová zvířata už stojí, zanedlouho je dělníci doplní umělými skálami. Pavilon Austrálie otevře na konci letních prázdnin, po příjezdu samců klokanů parma. „Doplní je tři sta andulek, které budou létat nad hlavami návštěvníků," přiblížil mluvčí zooparku Pavel Klvač.

ZAJÍMAVÍ PTÁCI

Na zajímavé ptáky lidé narazí i v hodonínské zoo. Pokochají se tam minimálně dvěma novými druhy papoušků. „V lednu se k nám nově přistěhoval lemur rudý. Letos pracujeme na získání buď nového druhu malpy žlutobřiché nebo návratu chovu gibonů. Také jsme doplnili sbírku sov," nastínil ředitel Krug.

Prezident České republiky Miloš Zeman na návštěvě Jihomoravského kraje.
Zemana uvítaly gripeny. Trápí mě letiště v Brně, řekl prezident

Do zoo se Jihomoravané mohou vypravit i za hranice kraje. Za hodinu jízdy autem se dopraví třeba do zlínské zoo Lešná nebo do olomoucké zahrady. I tam chystají novou expozici. „V roce 2017 otevřeme nový pavilon nazvaný Kalahari. Lidé v něm uvidí třeba surikaty, které spolehlivě dokáží pobavit děti i dospělé. Vedle nich najdou nový domov damani, hrabáči a medojedi. Poslední dva jmenované druhy v Olomouci ještě nebyly a v Evropě je chová jen pár zahrad," pozvala Jihomoravany k návštěvě mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková.