Lékař se zkušenostmi z Anglie a evropskou akreditací z portugalské metropole Lisabonu přebral primariát po Janu Bílovi, který vedl kyjovskou ortopedii déle než třicet let. Na svého předchůdce chce Chovanec navázat především v péči o pacienty, kteří trpí problémy s klouby. „Ve své koncepci se kromě endoprotetiky zaměřuji na sportovní medicínu a rozšíření artroskopie hlavně pro sportovní úrazy. Jak už u profesionálů, tak u hobby sportovců nebo nadšenců, kterých je tady poměrně hodně,“ řekl Chovanec Deníku.

Zasadit se chce rovněž o zlepšení před a pooperační rehabilitace, která lidem umožní rychlejší návrat do všedního dění. „K úrazům dochází a bude docházet. Mým cílem je dělat sportovní medicínu, která je šetrná a umožňuje rychle se vrátit k běžnému životu. To znamená, že se snažím omezovat ortézy a znehybnění, naopak se snažím mobilizovat člověka dřív. Používám postupy ze světa, aby se snížila bolestivost, snížil otok, zrychlilo se hojení a nastavuji spolupráci s rehabilitačním pracovištěm,“ nastínil Chovanec.

Předání výtěžku ze silvestrovské guláš párty dětskému oddělení Nemocnice Kyjov.
VIDEO: Silvestrovské guláše pomůžou v Kyjově dětským pacientům

Podle něj pro spokojenost pacientů není důležitá jen kvalitně provedená operace, ale právě rehabilitace. „Je velice důležitá nejen u kolen, ale také třeba u ramen nebo kotníků. Řadu mých pacientů po zhodnocení posílám na předoperační rehabilitaci pro znovuobnovení pohybu kloubu, nastartování svalů, protože pak i pooperační rehabilitace je rychlejší. Příkladem mohou být sportovci tady v okolí, kteří už po třech měsících byli schopní se vrátit do aktivního života, včetně sportu,“ řekl primář.

Navíc je velice rád, že se na oddělení podařilo nově přivést špičkového lékaře, který se věnuje ortopedii nohy na světové úrovni. Zároveň ve svých cílech nezapomíná ani na starší ročníky. Především pak na ty, kteří trpí osteoporózou – chorobou projevující se řídnutím kostní tkáně. Lidé do nemocnice v Kyjově přicházejí se zlomeninami plynoucími s osteoporózy v krčku či v zápěstí. „Chceme nejen zlepšit péči, ale také zvýšit povědomí pacientů o tom, že by měli vzhledem ke svému věku také přemýšlet o kvalitě svých kostí,“ podotýká lékař. Při svém působením na Britských ostrovech měl možnost si vyzkoušet nejmodernější metody a materiály v ortopedické endoprotetice, sportovní i dětské ortopedii.

Nový primář oddělení ortopedie Nemocnice Kyjov Peter Chovanec.Nový primář oddělení ortopedie Nemocnice Kyjov Peter Chovanec.Zdroj: se svolením Nemocnice KyjovPETER CHOVANEC
Absolvoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně v roce 2010.
Po studiích začínal právě v kyjovské nemocnici.
Poté zamířil na stáž do Vídně a nabíral odborné zkušenosti i na řadě pracovišť ve Velké Británii.
Po návratu pokračoval v ortopedii a sportovní traumatologii na více pracovištích současně, včetně jednodenní chirurgie v Brně.
Když se naskytla možnost ujmout se ortopedického oddělení v Kyjově jako primář, neváhal.
Bydlí v Kyjově od roku 2010, má tam rodinu, přátele i známé.
Při folklorních příležitostech chodí v kroji.

Výhledově chce v Kyjově zřídit i centrum jednodenní péče, díky němuž se mohou pacienti už v den operace vrátit domů. V tom je také zajedno s ředitelem nemocnice Jiřím Vyhnalem. „Ze strany pojišťovny to dříve nebylo moc vstřícné z hlediska proplácení, což se ale v poslední době s ministrem Válkem výrazně změnilo. Jednodenní chirurgie začíná být placená tak, jak zaslouží,“ tvrdí ředitel.

Mezi dalšími novinkami z kyjovské ortopedie primář Chovanec zmínil také čerstvou akreditaci, která umožňuje vyškolení hned osmi nových lékařů. A pak také navázání užší spolupráce s Fakultní nemocnicí v Brně Bohunicích, a to ohledně pacientů trpících problémy s páteří.