V minulé prezidentské volbě nedosáhla první den volební účast na jižní Moravě ani čtyřiceti procent. „Dá se však očekávat, že celková volební účast bude celostátně opět okolo šedesáti procent,“ odhadoval Kopeček.

Na vysokou volební účast to vypadá v jedné z nejmenších obcí na Hodonínsku Karlíně, kde žije přibližně dvě stě obyvatel. Lidé vcházeli do volební místnosti s čtyřčlennou volební komisí téměř okamžitě po otevření. „Žije u nás více starších lidí, kteří jsou zodpovědní a voleb se účastní. Velkou oporu máme v paní zapisovatelce, která je u voleb už desítky let,“ uvedla starostka a zároveň členka komise Darja Krpalová.

Ve volební místnosti v Praze, kde plánoval prezident Miloš Zeman volit zasahovala jeho ochranka kvůli jeho napadení aktivistkou z hnutí Femen.
Zemana při volbách napadla aktivistka. Politici útok odsoudili

SLEDUJTE S NÁMI VOLBY V ONLINE REPORTÁŽI ZDE

Volit vyrazil v pátek v Kníničkách také brněnský primátor Petr Vokřál. „K volbám chodím od revoluce pokaždé. Je to podle mě velmi důležitá věc,“ řekl. Čí lístek do urny vhodil, prozradit nechtěl. „Zatím si to nechám pro sebe. Ohledně mé volby ve druhém kole už budu nejspíš sdílnější," dodal.

Do volební místnosti v jedné ze základních škol v Brně zavítal v pátek odpoledne nečekaný návštěvník. Mezi voliči způsobil rozruch holub. Brněnské strážníky kvůli němu přivolal školník,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Ptáka vypustila ven odchytová služba městské policie.

V sobotu se volební místnosti otevřou v osm hodin ráno. Hlasovat pro některého z devíti kandidátů budou moci voliči do dvou hodin odpoledne.

Kandidáti na prezidenta
Stále nevíte, koho volit? Podívejte na náš rychlotest pro kandidáty

ZPRAVODAJSTVÍ Z PRVNÍ PŘÍMÉ VOLBY PREZIDENTA ZDE

Jihomoravané odvolí v celkem 1403 volebních okrscích. „Volič musí před komisí prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky nebo cestovním průkazem,“ upozornil mluvčí jihomoravského kraje Jiří Klement.

Vybírat můžou voliči z devíti uchazečů o post prezidenta. „Pět kandidátů je bez politické příslušnosti, čtyři jsou členy stran či hnutí,“ uvedla mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Prezident Miloš Zeman.
Kraj navštívili všichni kandidáti. Společné debaty se nezúčastnil jen Zeman

Kandidáti na prezidenta
• Miloš Zeman
• Jiří Drahoš
• Michal Horáček
• Marek Hilšer
• Pavel Fischer
• Petr Hannig
• Vratislav Kulhánek
• Mirek Topolánek
• Jiří Hynek

Jak se volí?
- V prvním kolem zvítězí kandidát, který získá nadpoloviční většinu platných hlasů.
- Pokud nezíská většinu nikdo, postupují do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti.
- Ve druhém kole voliči rozhodují mezi nimi. Kdo získá většinu hlasů, zvítězí.