Na jižní Moravě usedá do lavic podle odhadů necelá třetina dětí s nadváhou a deset procent s obezitou. Do nutriční poradny ve Fakultní nemocnici Brno například loni přišlo 134 nových obézních dětských pacientů. „Zásadní jsou špatné stravovací návyky, zejména nepravidelnost v jídle. Žáci vynechávají snídaně, svačiny nebo i více chodů za den. V jídelníčku pak mají hlavně sladkosti, hranolky a jiné pochutiny,“ nastínila vrchní sestra Oddělení léčebné výživy Kateřina Ondrušová.

S nadváhou přichází i vážná rizika pro zdraví. Při obezitě totiž hrozí vznik přidružených nemocí. „Například vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu nebo cukrovka. Kardiovaskulární onemocnění nebo vadné držení těla pak zvyšují riziko rychlejšího vzniku těchto poruch v dospělosti,“ popsala Ondrušková.

Ilustrační foto.
Čerstvě vysazené stromy zavlaží unikátními vaky. Voda z nich kape až devět hodin

Nadváhu přitom podle brněnské výživové poradkyně Moniky Tělupilové děti i jejich rodiče často přisuzují nesprávným příčinám. „Lidé je většinou přikládají vlivu genetiky. Myslí si, že děti svým složením těla kopírují své rodiče. Častým problémem jsou nicméně špatné stravovací návyky a dlouhodobý nedostatek pohybu,“ uvedla.

Problém s nadváhou se pak podle ní většinou přenese i do dospělosti. „S velkou pravděpodobností z obézního dítěte vyroste dospělý člověk, který se bude po celý život s nadváhou dále potýkat. Jeho návyky jsou často velmi hluboce zakořeněné a o to je těžší je změnit. Důležité je, aby rodiče šli svým dětem vhodným příkladem, aby sportovali a jedli zdravě,“ doplnila. Pomoci podle ní mohou zdravé svačiny a hlavně jejich aktivní příprava, kdy se zapojí rodiče i potomci.

Kromě zdravotních potíží může dětská nadváha znamenat také vyloučení z kolektivu. „Obézní děti spolužáci často šikanují, ponižují je, že jsou líné nebo hloupé. Vše má vliv na jejich psychiku a podporuje pocity méněcennosti, úzkosti a stranění se ostatním,“ varovala Ondrušková.

Kontroverzní průvodce To je Brno. Ilustrační foto.
Noví průvodci: město pohledem dětí, kontroverzní To je Brno se dočká pokračování

Většího počtu dětí a mladých lidí s nadváhou si všímá i praktik Ivo Procházka. „Radikálně se zvyšuje hlavně počet chlapců, které trápí obezita. Jsou v dospívání pohybově pasivní, už si nechodí hrát ven. Z mé zkušenosti mají také více těchto problémů mladí z města než ti z vesnice. V menších obcích totiž kladou větší důraz na fotbal, hasiče nebo jiné sportovní spolky,“ okomentoval lékař.

Pětadevadesát sportovních kroužků nabízí letos dětem brněnské Středisko volného času Lužánky. „Největší zájem je každý rok o florbal, moderní gymnastiku, ale i vzdušnou akrobacii nebo cirkusovou přípravku. Letos navíc máme deset novinek, třeba lakros nebo rozleskávání. Základ je, aby aktivita žáky bavila. Třeba v kroužku Cirkus LeGrando si děti ani nevšimnou, že se celou dobu pohybují,“ sdělila za centrum Anna Petrželková.

V brněnském Lamacentru hledají jména pro nová lamátka
Lamátka hledají jména. Lidé je vyberou v anketě