Online reportáž

Hasiči jsou od půl sedmé ráno připravení u hraničního přechodu z rakouského Drasenhofenu do Mikulova. „Na místě máme vždy dva příslušníky sboru, kteří se budou střídat. A to v čase od sedmi hodin ráno do sedmi hodin večer. K dispozici má každý bezkontaktní teploměr a namátkově s ním měří teplotu posádkám přijíždějících aut ze směru od Rakouska,“ sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Pokud někomu hasiči naměří teplotu vyšší než 38 stupňů Celsia, mají nařízení kontaktovat krajskou hygienu. „Posádku auta v mezičase pozdrží policisté,“ dodal Mikoška.

Brno 26.1.2020 - HC Kometa Brno - Martin Zaťovič
Bitva se Spartou? Bude to sledovat celá republika, říká kapitán Komety Zaťovič

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

Hraniční kontroly překvapily i Rakušana Mathiuse, který se do České republiky vydal přes hraniční přechod Drasenhofen-Mikulov pracovně. „Vůbec jsem netušil, že česká strana něco podobného zavádí. Ani tudy často nejezdím, spíš zřídka. Myslím ale, že informovat tímto způsobem není špatný nápad. Já osobně obavy z koronaviru nemám, pochopitelně dodržuji všechna hygienická doporučení,“ zmínil mladý muž.

Reaguje také Správa železnic, která začala rozmísťovat na všech krajských nádražích a dalších frekventovaných nebo příhraničních stanicích stojany s dezinfekcí kvůli koronaviru. Stojany prioritně osadí také Brno hlavní nádraží nebo stanice Břeclav, Znojmo, Jihlava, Havlíčkův Brod, Hodonín, Vyškov, Blansko, Žďár nad Sázavou a Veselí nad Moravou.

Na všech nádražích správci železnice také informují cestující vracející se z Itálie o nařízené karanténě formou hlášení na tabulích, hlášení na info tabulích a bannerech.

Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje v pondělí rozhodla, že na základě republikového doporučení plošně zavede zákaz návštěv v nemocnicích nebo domovech důchodců.

Od 27. ledna do pondělí krajští epidemiologové konzultovali přes tři sta případů u pacientů s podezřením na onemocnění novým koronavirem. „V pětačtyřiceti případech bylo speciální vyšetření na přítomnost infekce koronavirem a ve čtyřiceti případech byla nákaza koronavirem vyloučena,“ uvedli epidemiologové.

Kapitán mistrovské Zbrojovky Rostislav Václavíček.
Kapitán mistrovské Zbrojovky Václavíček přestoupil za novou kovovou tribunu

Šlo o pět Číňanů a pětatřicet obyvatel České republiky, zbývající vyšetření budou k dispozici během pondělí.
Zaměstnanci protiepidemického oddělení denně řeší přes dvě stě dotazů od lidí.

Nemocnice Znojmo přistoupila jako druhé zdravotnické zařízení v kraji k domácímu vyšetření pacientů s podezřením na koronavirus. Krajský úřad Jihomoravského kraje rozhodl o dalším odběrovém místě z důvodu nedostatku kapacity Fakultní nemocnice Brno. „Po tom, co se podařilo sehnat personální zajištění odběrového týmu jsme pomoc samozřejmě přislíbili, protože jsme si vědomi závažnosti situace a povinnosti zdravotnického zařízení vůči pacientům a obyvatelům Znojemska a blízkému okolí,“ vysvětlil ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík.

Setkání se starostou Znojma Janem Groisem u kulatého stolu.
Obchvat Znojma opět budí emoce. Veřejnost není dost informovaná, míní opozice

Kraj oslovil znojemskou nemocnici s ohledem na její polohu, velkou spádovost i provoz infekčních lůžek.
Od úterý také vyhlásila znojemská nemocnice plošný zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních. „I zde platí doporučení, které bylo v nemocnici vydáno dříve. Prosíme lidi, aby nechodili do nemocnice v případě, že mají známky jakéhokoliv onemocnění,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Zákaz návštěv vyhlásil Masarykův onkologický ústav od pondělí s ohledem na narůstající riziko šíření infekce koronavirem. "Rušíme také všechny akce pro pacienty i veřejnost, které jsme v příštích dnech připravili. Platí to už pro úterní koncert A la Ella," uvedla mluvčí zařízení Zuzana Joukalová.

V Centru Mendelianum v Moravském zemském muzeu v Brně byl v neděli odpoledne při Mendel Day připravený program se zajímavými pokusy v molekulárně biologické laboratoři a promítáním dokumentu o Mendelovi.
Lidé při Mendel Day zkoušeli vypreparovat molekuly DNA z banánu



Fakultní nemocnice Brno zase zrušila akci Světový den ledvin, která se měla uskutečnit ve čtvrtek. "Důvodem je koronavirus," odůvodnil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Naopak studenti Masarykovy univerzity zatím na rozdíl od žáků jiných brněnských vysokých škol dál budou chodit na přednášky. „Na Masarykově univerzitě není v současné době důvod vyhlašovat krizový stav nebo zavádět plošně mimořádná opatření,“ uvedl rektor Martin Bareš.

Popis fotky: Výprava vědců do Antarktidy - Na snímku je detail nášivky expedice na bundě jednoho z výzkumníků z Masarykovy univerzity.
Expedice Masarykovy univerzity v Antarktidě zažívá extrémní teploty i vánici

Všem, kteří se vrací z oblastí, kterých se týká mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví v souvislosti s výskytem koronaviru nebo z jiné oblasti s potvrzeným výskytem nákazy, doporučil rektor kontaktovat svého praktického lékaře a dodržovat režim karantény dva týdny od návratu či od kontaktu s nakaženým člověkem a nechodit do práce a neúčastnit výuky ani jiných hromadných akcí.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník