Je to mnohem cennější a na míle to přesahuje sportovní rovinu. „Seděli jsme s klukama v kabině. Říkal jsem, že půjdu poprvé darovat krev. Připadlo mi, že je to dobrý nápad. Stále se píše, že je nedostatek dárců a krev je v nemocnicích potřeba. Chtěl jsem pomoct druhým. Člověk nikdy neví, kdy se dostane do situace ohrožení života a sám bude potřebovat cizí krev,“ říká devětatřicetiletý obránce a kapitán SK Cetkovice Radek Najer.

Jeho nápadu se rázem chytili další spoluhráči včetně trenéra Petra Horáka. Všichni vyrazili na transfuzní stanici poprvé. „Udělalo mi radost, že do toho kluci šli jako jeden tým. Původně nás mělo být asi deset, ale někteří vypadli kvůli práci, jiní nemohli ze zdravotních důvodů. Někteří z toho měli respekt, ale nakonec to zvládli dobře,“ usmívá se Horák.

Do čekárny transfuzního oddělení Nemocnice Boskovice tak napochodovalo šest fotbalistů stylově v klubových bundách. „Docela mě to překvapilo. Nestává se u nás příliš často, aby takto sportovci z jednoho oddílu přišli hromadně darovat krev. Třeba u dobrovolných hasičů jsou podobné odběry častější,“ vzpomíná primářka boskovického transfuzního oddělení Olga Klímová.

Boskovičtí loni zaznamenali kolem dvou tisíc dobrovolných dárců. „Jsme rádi za každého nového. Krev potřebujeme neustále. S dalšími prvodárci se nám daří obnovovat jejich základnu. Spousta pravidelných dárců totiž z evidence vypadá kvůli věku a zdravotnímu stavu,“ doplňuje Klímová.

Před plnou sporovní halou v Letovicích předvedlo své umění na dvanáct stovek tanečnic, mažoretek a dalších soutěžících.
Tančili nejmenší i důchodkyně z Žihadel

Mezi pravidelné dárce se zařadí i Cetkovičtí. Podle Horáka zamíří do nemocnice opět v létě. „Rozhodli jsme se, že to nebyla jednorázová akce. Jako tým budeme chodit na odběry pravidelně. Z mého pohledu fotbalisty i v tomto sportu přibývá zranění, kdy může být krev při ošetření potřeba. Nehledě na jiné situace,“ říká Horák.

Mezi dárce krve v minulosti patřili také druholigoví fotbalisté brněnské Zbrojovky. Nyní oslovují prvodárce a pomáhají s jejich náborem při akci Daruj krev se Zbrojovkou. Ta se koná ve středu v brněnské Fakultní nemocnici Bohunice. „Hráči v minulosti patřili mezi dobrovolné dárce krve, ale podmínky jsou poměrně přísné. Sítem jich procházelo málo. Jsou často zranění, nemocní, podstupují operace a podobně. Proto jsme zvolili tento model a držíme se jej i pro tento rok,“ uvedl mluvčí klubu Martin Lísal.

Na podzim na tuto akci dorazilo 140 dárců. Z toho čtyřiadvacet přišlo poprvé v životě.

Podle Radka Najera se v krizových situacích vyplatí také znalost první pomoci. Ta může zachránit život i přímo na fotbalovém hřišti. Dokládá to nedávný případ ze sportovní haly ve Svitávce na Blanensku, kdy při turnaji zkolaboval šestnáctiletý hráč. Díky bleskové první pomoci rozhodčího a jednoho z trenérů přežil.

Pavla Frňková z Adamova pracuje jako kariérová poradkyně.
Na změnu práce je teď vhodná doba. I pro starší, říká kariérová poradkyně