Orli královští zahnízdili v České republice poprvé už v roce 1998. Loni odborníci napočítali jedenáct párů a deset úspěšně vyvedených mláďat. „Většina orlích párů se vrátila na místa, kde hnízdili i v minulém roce. Jeden pár se odstěhoval do Rakouska, ale namísto něj jsme objevili jedno hnízdo úplně nového páru. Ten sice tvoří nedospělí ptáci, ale i u mladých orlů existuje velká naděje na úspěšné hnízdění,“ uvedl David Horal z České společnosti ornitologické. Celá populace orlů se nachází na Moravě.

Kamiony už přes Nové Mlýny jezdit nebudou. Kvůli havarijnímu stavu mostu
Uzavřou most přes Nové Mlýny. Lidé se bojí kolapsu

Co se týče hnízdění, byl rok 2017 druhý nejúspěšnější. Dravci však poprvé čelili novému problému. Poprvé se stali obětí travičů. „Například v Maďarsku hnízdí více než dvě stovky párů a na Slovensku přes padesát. Bohužel u počtu otrav je situace opačná a Česká republika má nejvyšší skóre. Dva ze čtyř případů byly zaznamenány u nás,“ konstatuje ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Po otrávených nástrahách pátrá preventivní hlídka se psem, která se je snaží vyhledat.

Dospělá samice orla královského váží až čtyři a půl kilogramů. Rozpětí křídel může mít přes dva metry. Svoje hnízda orli začínají stavět už v listopadu, v březnu pak většinou samice snese dvě až tři vejce. Mláďata se vylíhnou na začátku května. Orel královský většinou loví menší savce jako je například sysel. Živí se také mršinami.

JAN VOSTAL

Příprava Stavebního veletrhu na brněnském výstavišti.
Na výstavišti se lidé podívají na postel za statisíce. Na stavebním veletrhu