Skutečnost, že domácích zabijaček už není tolik, potvrdil i starosta Únanova na Znojemsku Vojtěch Fabík. „Prase už vykrmuje jen pár lidí. Krmivo stojí peníze a starat se o hospodářství je práce, o kterou mladí lidé nemají zájem. Já sám jsem si nakoupil maso a vepřovou hlavu. Doma jsem si udělal tlačenku a maso na uzení naložil do škopku," popsal Fabík.

Lidé na vsi žijí dnes jinak, dříve mívali dva mrazáky plné vepřového masa, míní Radek Janeček z miroslavského Agrodružstva. „Půlku prasete si třeba koupí parta lidí, která si společně připraví zabijačkové hody. Z mých zkušeností mohu říct, že zabijaček je o dvě třetiny méně, než před deseti nebo patnácti lety. Zákazníci totiž chtějí každý den čerstvé maso," poukázal Janeček. Právě v miroslavském družstvu si mohou zájemci koupit prase a zajíždí k nim i lidé z okolních regionů.

Zajímavosti:Půlku prasete, která váží zhruba 70 kg lze pořídit za 3500 korun.
Z celého prasete na porážku o váze 150 kg řezník připraví: 50 litrů polévky, 40 jelit, 70 jitrnic, 10 tlaček a 50 kg masa.

Na to, jak vesnice žila před lety, vzpomínal Tomáš Stávek z Němčiček na Břeclavsku. „Když jsem byl malý, nosil jsem tetičkám například polévku nebo jitrnice. To už dávno nefunguje. Navíc dneska lidé žijící ve městech nemají v bytech velké mrazáky, aby si od příbuzných vzali maso ze zabijačky, raději si pak po menším množství koupí někde čerstvé," řekl Stávek.

Některé obce se snažily nabídnout svými lidem masité lahůdky na obecních zabijačkách. „Byla to oblíbená akce, ale kvůli zpřísnění předpisů jsme ji přeměnili na Sousedské setkání. Prasátko už řezník nezabíjí na místě. Kuchaři vaří ovar, guláš, udí maso v udírně a lidé si koupí jitrnice nebo jelita," řekla starostka Dolních Bojanovic na Hodonínsku Eva Rajchmanová.

Podle platných předpisů musí při obecních zabijačkových hodech zvíře porazit odborníci na jatkách, kde projde veterinární kontrolou. „Porušením předpisů se obec vystavuje milionové pokutě," upřesnil Petr Majer z veterinární správy.
Doma prase porazí chovatel za pomoci řezníka.