Šetření před necelým rokem odstartovalo zjištění, že v Praze jistá osoba užívá neoprávněně titul inženýra. Nakonec se podařilo odhalit pachatele, který působil po celé republice a jeho klienty byli Češi i cizinci kupující si zfalšované doklady o vzdělání. „Jeden z kupců působí i ve státní správě," odpověděla Dolejšová na otázku Deníku s tím, že přesnější údaje v aktuálním stavu šetření zveřejnit nemůže.

Policisté zatím nezveřejnili ani počty prodaných dokumentů, hovoří ale minimálně o desítkách. A připustili, že častými klienty byli i cizinci, kteří si pomocí padělků "pořídili" maturitu a někteří následně i vysokoškolský titul. Cena se pohybovala od 20 do 80 tisíc korun podle toho, jak byla výroba padělku náročná.

Falzifikáty z jeho padělatelské dílny, od skutečných originálů k nerozeznání, byly na výši jak graficky, tak obsahově. Policejní detektivové vypátrali, že si padělatel zjistil, jaké obory se na dané škole vyučují a z čeho studenti skládají závěrečné zkoušky.

Chytli ho u rychlého občerstvení

Podezřelý, který již vyslechl obvinění z padělání a pozměňování veřejné listiny a také z nedovolené výroby a držení úředního razítka, byl dopaden 25. června v Rudné na Praze-západ. Podle slov jednoho z kriminalistů, kteří se rozkrývání případu věnovali od samého počátku, spadla klec v tamější provozovně rychlého občerstvení, a to bezprostředně po předání zfalšovaného diplomu. Hned dva si totiž kriminalisté nechali vyrobit, aby proti muži, jenž si při padělatelské činnosti provozované již od roku 2008 počínal mimořádně opatrně, získali dostatek důkazů.

Padělatel zprvu zveřejnil inzeráty, které posléze stáhl, a další klienty již získával na základě doporučení. Veškerou komunikaci přitom vedl prostřednictvím emailů zřízených speciálně k tomuto účelu. A opatrný byl i při osobním předání. Nikdy diplom hned nepřinesl na smluvenou schůzku. Nejprve si obhlédl prostředí a promluvil s kupcem. Teprve poté, co usoudil, že je vše v pořádku, zašel pro připravený padělek do auta.

Případ nekončí

Kriminalistka Dolejšová předpokládá, že v krátké době vyslechnou obvinění první kupci. Policejní detektivové ale stále pátrají po dalších odběratelích. Uživatelům falešných diplomů v případě prokázání viny hrozí stejné sankce jako padělateli. „Mohou být potrestání odnětím svobody až na tři roky," uvedla Štěpánka Zatloukalová z policejního prezidia.