Mistero Buffo, které tvůrci označují jako představení ironicko-groteskního typu, obsahuje čtyři příběhy. Jedním z nich je i Žonglérie o papeži Bonifáci VIII. „Na Bonifáce se vždycky těším. Zkoušeli jsme ho ještě na studiích na Janáčkově akademii s režisérkou představení Alenou Ambrovou a je neuvěřitelné, jak tento silný text funguje dodnes," vzpomíná.

V posledním příběhu Lazarovo vzkříšení musí herec zvládnout patnáct různých postav, které přihlíží zázraku vzkříšení Lazara. „Každé představení je úplně jiné. Záleží i na divácích v publiku," popisuje. Do představení je totiž místy zapojuje.

K tomu, aby byl člověk schopný zahrát sám pětadvacet rolí, je podle něj potřeba především dobrá příprava, bohatá představivost a kvalitní režijní vedení. „Ve scénáři posledního příběhu, zázraku s Lazarem, je souvislý text replik a záleží na vaší fantazii, kolik těch postav v příběhu budete mít. Může jich být pět, deset, dvacet, záleží jen na vás," upozorňuje.

Čtěte také: Popová ikona 80. let Sandra zazpívá poprvé v Brně

Schwab se v monodramatu Mistero Buffo představil jako činoherec, ale známý je především jako zpěvák. V muzikálech si zahrál i mladého Monte Christa nebo Fantoma opery. „K hudbě mě to vždy táhlo více. Kdybych si mohl vybrat mezi rolí Hamleta a Fantoma opery, bude to Fantom," přibližuje svoji náklonnost k hudbě.

Plánuje také koncert v brněnském Červeném kostele. „Vracím se sem rád. Žije tady část mé rodiny i přátelé," říká.

Jedenáctého května tak zazpívá nejznámější melodie z nejslavnějších muzikálů, jako je Fantom opery nebo West side story.

SIMONA FERULÍKOVÁ