Jak zjistil Brněnský deník Rovnost přímo mezi řidiči, jedna z nejhorších situací je poblíž Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Prašné parkoviště se po dešti mění v bláto a výmoly plní voda.

Přesto tam lidé platí čtyřicet korun na hodinu. „Už jsem odsud odjížděla s hřebíkem v pneumatice. Jezdím sem často a chápu, že poplatek se vybírat musí, jinak by tu nezaparkoval nikdo, ale kvalita odpovídá tak deseti korunám za hodinu, ideální by bylo parkoviště přestavět," zhodnotila třeba Markéta Garfíková.

Její přání zřejmě nemocnice splní. „Stížnosti se bohužel objevují, zejména na povrch odstavného parkoviště, kam se vjíždí z Mendelova náměstí. Jde o pronajatou plochu, a tak nemůžeme do oprav investovat. Navíc v roce 2017 pronájem končí, děláme pouze nutnou údržbu. Se zřizovatelem, kterým je ministerstvo zdravotnictví, ale jednáme o výstavbě parkovacího domu," ujistila mluvčí zařízení Petra Veselá.

Nyní disponují 226 místy, parkovací dům nabídne podobný počet. Vznikne místo staré budovy v areálu nemocnice s vjezdem podobně jako doposud z Mendlova náměstí.

Vznik možného podzemního parkoviště pod areálem vodojemů v Tvrdého ulici nyní vyjednává také Masarykův onkologický ústav s vedením města. Podle ředitele Jana Žaloudíka jednání ale komplikuje koaliční krize.

Po rekonstrukci blízkého Vaňkova náměstí navíc nedávno ústav přišel o další stovku míst k zaparkování. „Teď nevíme, s kým jednat. Vedení města nám slíbilo, že parkovací dům vznikne do dvou let a nabídne až 250 míst," sdělil.

Že parkoviště vznikne tak brzy, ale Žaloudík nevěří, i kvůli současným rozporům koalice. Problémy řeší už rok a půl.

Lidé si už prý v ústavu nestěžují téměř na nic jiného. „Chtěli jsme postavit okolo šedesáti míst na východní straně areálu, kde jich už několik je při příjezdu Roubalovou ulicí u vodojemů. To ale statické posudky města na začátku roku nepovolily," přiblížil.

Parkovací dům do budoucna plánuje i Fakultní nemocnice Brno. „Máme hotový projekt a návrh na jeho stavbu u dětské nemocnice nyní schvaluje ministerstvo zdravotnictví. Konkrétně vznikne v horním cípu Černopolní ulice," konstatoval ředitel nemocnice Roman Kraus.

V noci dokonce umožní zaparkovat místním. „Podle průzkumu víme, že o to bude zájem. Místa bychom pronajímali například od pěti hodin odpoledne," doplnil ředitel.

Pokud ministerstvo projekt schválí, začnou stavět zhruba do tři čtvrtě roku. Počítají se dvěma variantami. „Ta pravděpodobnější nabídne zhruba 270 nových míst," nastínil Kraus.

Tím uleví naštvaným rodičům, kteří kvůli parkování krouží desítky minut v okolních ulicích. Často se kvůli tomu uchylují i k přestupkům. „Nejvíce přestupků kvůli parkování řešíme u nemocnic právě v Černopolní ulici u dětské nemocnice, na Obilním trhu u tamní porodnice, v Pekařské ulici u Fakultní nemocnice u svaté Anny nebo v ulici Ponávka u Úrazové nemocnice," potvrdil mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Úrazová nemocnice ani Nemocnice Milosrdných bratří žádné přestavby parkovišť neplánují. Podle ředitelů zařízení nemají pro další místa kapacity ani peníze.