VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Byli jste letos v divadle?

Patenty byly hned vyprodané. Kombinace povidel a slivovice? Skvělá, chválí lidé

Louka /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tisíce sladkých dobrot ze švestek, více než sto šedesát pálenek ze stejného ovoce, cimbálová muzika, ženské a mužské sbory. To jsou největší lákadla dvanáctého ročníku Koštu trnek v Louce, který nese podtitul od varených po tekuté. „Jsem zvědavý, jak chutná vypálená planá trnka z Tasova, a je vynikající. Na koště jsem tady poprvé, manželka totiž přijala pozvání a já jsem jel s ní a moc se mi tu líbí,“ říká Jaroslav Kruták, který na Horňácko dorazil z Moravské Nové Vsi.

15.4.2018
SDÍLEJ:

Dvanáctý Košt trnek v Louce: od varených po tekuté.Foto: Deník / Turek Petr

Kratší cestu má pár z Veselí nad Moravou. „Přilákala nás sem především možnost okoštovat slivovicové vzorečky. Ochutnali jsme také výborné koláčky a povidla, jejichž kombinace se slivovicí je skvělá,“ svěřují se Sylvie s Milanem.

Gurmánskou akci, kterou popojuje chuť švestek, si nenechává ujít ani herec, scénárista a režisér Břetislav Rychlík. „Dal jsem si jak vítězný vzorek slivovice, tak ten, co mi doporučil etnograf Vlastik Škopík z Lúky s tím, že jde o typicky lúckou slivovici. Obě byly výborné,“ libuje si Rychlík, který stíhá vychutnat i pěry primášem cimbálové muziky.

„Domů si nesu patenty, po kterých se mi stýská. Když jsem se vrátil po půlroce z Kanady, tak jsem jich na posezení snědl šestačtyřicet, všechny mi připravil děda,“ vzpomíná slovácký umělec.

Pro mlsné jazýčky hostů připravují dobroty místní kuchařky už od úterý. „Největší zájem je o patenty, které jsou v momentě vyprodané. Dále jsme nachystaly bálešky, bramborové pěry s mákem i s tvarohem, vdolečky, horňácké vdolky a trnkové cukroví,“ nastiňuje pestrý sortiment vyhlášená lucká kuchařka Božena Pokorníková.

Od pěti od rána vaří na domácí akci švestkové pokrmy i starostka Anna Vašicová. „Připravila jsem řezy paní starostky, trnkové koblížky, bálešky, vdolek jak ze švestek, tak z povidel,“ ukazuje na výstavní nabídku Vašicová. Ta je především spokojená, že se třicetičlennému týmu včetně všech zastupitelů daří celou akci zajistit ke spokojenosti příchozích, a to i přesto, že v minulém roce byla špatná úroda švestek.

Další z organizátorů unikátního koštu trnek, Antonín Vrba, upozorňuje na několik zajímavostí. „Je tady velice divoké prostředí, na což také upozorňuju účinkující. A letošní ročník je jiný tím, že degustaci slivovice neuspořádali místní zahrádkáři, ale přesto se podařilo získat více vzorků než v minulosti,“ říká Vrba, který přivezl z Velké nad Veličkou svou slivovici z roku 2010.

Na ní i na další sto šedesáti si pochutnávají jak hosté, tak vystupující z Lipova, Velké nad Veličkou, Vacenovic, Hodonína, Hrubé Vrbky či domácí sbor z Louky, který letos 23. června oslaví své desáté výročí.

Autor: Petr Turek

15.4.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 20 000 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků PRACOVNÍK PRO OBSLUHU VÝROBNÍCH ZAŘÍZENÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: 20.9.2018 - příprava surovin (především ovoce a zeleniny) pro výrobu, obsluha varných zařízení, plnění hotových výrobků do kontejnerů a dalších obalů, práce s elektrickým paletizačním vozíkem. SOU/SŠ - i absolventi, fyzická zdatnost, dobrý zdravotní stav, ochota pracovat na dvousměnný provoz. KONTAKT: Gergičová Hana Mgr., tel.: 731 691 090, e-mail: kariera@frujo.cz, Místo výkonu práce: Tvrdonice. Pracoviště: Frujo, a.s., 691 53 Tvrdonice. Informace: Hana Gergičová, +420 731 691 090,e-mail:kariera@frujo.cz. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 12 200 Kč Pomocní kuchaři POMOCNÝ/Á KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15540 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 17.9.2018/ Zaměstnavatele kontaktujte na telefonním čísle: 733 642 355 Mgr. Miroslav Pokorný nebo e-mailem: pokorny@zsmikulov.cz. Pracoviště: Základní škola mikulov, hraničářů 617 e, příspěvková organizace, Hraničářů, č.p. č.e. 617, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Miroslav Pokorný, +420 733 642 355. Potravinářství - Potravinářství Pekař 14 900 Kč Pekaři, cukráři (kromě šéfcukrářů) a výrobci cukrovinek DĚLNÍK CUKRÁŘSKÉ VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 18.9./ pozice do cukrářské výroby a studené kuchyně. Nevyučené zapracujeme. Pracovní poměr na dobu určitou lze prodloužit na dobu neurčitou.. Pracoviště: Jitka jandeková, Sklepní, č.p. 121, 691 27 Popice. Informace: Jitka Jandeková, +420 777 731 844. Zákaznický servis - Zákaznický servis Pracovníci v zákaznických 33 000 Kč Pracovníci v zákaznických kontaktních centrech OPERÁTOR/KA ZÁKAZNICKÉHO CENTRA S AKTIVNÍ MAĎARSTINOU. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 33000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 14.9.2018/ NÁBOROVÝ PŘÍSPĚVEK VE VÝŠI 30 000 KČ. Strukturovaný životopis zašlete na email: andrea.kudlackova@cz.bosch.com, nejvhodnější kandidáti budou kontaktováni ke sjednání osobního pohovoru (+ověření znalosti HU). Vždy uvést pozici, na kterou reagujete. Jedná se o zástup za mateřskou dovolenou. , PERFEKTNÍ ZNALOST MAĎARSKÉHO JAZYKA SLOVEM I PÍSMEM PODMÍNKOU! (rodilý mluvčí, praxe ze zahraničních pobytů vítána). Poskytování informací o výrobcích a službách společnosti po telefonu, přijímání objednávek od klientů. Poskytování okamžité podpory a řešení informativních dotazů zákazníků týkající se všech produktů a služeb společnosti po telefonu. Řešení reklamací a požadavků zákazníků, vedení evidence objednávek zákazníků. Vedení administrativy spojené s hlasovými službami., Min. SŠ vzdělání, technické zaměření a zkušenosti výhodou. Výborné komunikační schopnosti, znalost práce na PC, flexibilita a schopnost samostatného řešení problémů. Další zaměstnanecké výhody: , Týden dovolené navíc, příspěvek na stravování, příspěvek na dopravu do zaměstnání a další benefity. Práce v prostředí rostoucí mezinárodní společnosti. Místo výkonu práce Mikulov.. Pracoviště: Bosch service center pt - provozovna mikulov, K Vápence, č.p. 1621, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Andrea Kudláčková, +420 725 879 532,519 305 775.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Bez zkušeností řidiči bourají. Získat se je bojí

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Vystoupají 95 schodů. Už bezpečně ke zvonům kostelní věže

Velké Pavlovice /FOTOGALERIE/ – Po vyčištění od holubího trusu a opravě dřevěných prvků lze nyní bezpečně vystoupat až ke zvonům. Brzy dokonce až věžním číselníkům. Velkopavlovická farnost zve k prohlídkám opravené kostelní věže.

Ochlazovací budka problémy nevyřeší, říká klimatolog Zahradníček

Brno /ROZHOVOR/ - Krajina na jihu Moravy je po extrémně suchém létě vyprahlá. I proto může být příští rok situace ještě horší. Odpovědí na některé problémy jsou podle klimatologa Pavla Zahradníčka promyšlená řešení a hlavně zadržování vody, aby z měst a krajiny neodtékala. „Vodou potom můžeme zalévat třeba městskou zeleň, které je v Brně oproti třeba Budapešti poměrně málo. I to by se mělo změnit,“ míní Zahradníček.

Na houby? Klidně s kosou, říká houbař. Vyrazil dvakrát, nasbíral skoro sto kilo

Mikulčice - Dvakrát vyrazil do lesa a přinesl si domů téměř sto kilo hub. Miloslav Belka z Mikulčic na Hodonínsku potvrzuje, že houby nakonec opravdu rostou. „Do minulého týdne nerostlo nic. Nyní aby člověk začal do lesa chodit snad s kosou,“ říká Belka.

Nejlepší dobrovolní hasiči dostanou peníze i nové vybavení. Vítěze vyberou lidé

Brno – Rekordní počet přihlášek letos obdržela každoroční celorepubliková anketa Dobrovolní hasiči roku. I v letošním osmém ročníku bylo úkolem odborné poroty složené ze zkušených hasičů vybrat ze 170 přihlášených týmů padesátku finalistů rozdělených do dvou soutěžních kategorií. O celkových vítězích nyní rozhodnou hlasováním lidé, hlasovat mohou i pro deset týmů ze soutěžní oblasti jih Moravy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT