Dodala, že otravu díky zásahu veterináře a vlastní houževnatosti přežila fenka její známé,. „Vždy venčí na vodítku, nikdy ji nenechá na volno. Lidé by si měli bedlivě všímat toho, co jejich pes venku dělá a zda nespořádal něco, co by mohlo být nebezpečné,“ řekla Vítová.

Podobné varování tlumočil i starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský. „O případech vím, vše jsme řešili s veterinářem. Někdy se údajně příznaky objevují až po třech dnech. Je možné, že jde o návnady na hlodavce nebo i to, že se někdo snaží trávit kočky. Ale to jsou všechno spekulace. Podobné případy se čas od času objeví, někdy je jich méně, někdy více,“ poznamenal Jenšovský.

Terasami se završilo několikaleté úsilí správců parku o úpravu okolí Papírny.
Zahrady, pak skládka odpadu. Terasy u Papírny budou nově útočiště hmyzu i ptáků

Aby upozornil místní pejskaře, nechal vyhlásit varování místním rozhlasem. Navíc je vyzval, aby se pozorně dívali kolem sebe. „Když někdo podezřelou návnadu najde, měl by nám ji přinést, abychom ji mohli zaslat na expertízu,“ vyzval Jenšovský.

Jak se správně zachovat• Pes se může otrávit zkaženými zbytky potravy, návnadami na hlodavce nebo úmyslně položenou návnadou.
• Při podezření na otravu je nutné vyvolat u psa zvracení. Použít lze naředěný peroxid vodíku a následně podat živočišné uhlí.
• Vždy je nutné vyhledat veterináře.
• Zbytek návnady je vhodné zajistit kvůli odborné expertíze.


Jeden případ otravy už mají na stole znojemští policisté. „Řešíme oznámení paní, která byla na procházce se psem. Ten sežral neznámou věc a jevil pak známky otravy. Nakonec skončil v péči veterináře,“ sdělila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Podobné případy zaměstnaly také policisty na Břeclavsku před třemi lety. „Víme o čtyřech návnadách s jedem na hlodavce a v jedné z nich byl navíc i hřebík. Jed působí krvácení a velmi bolestivé umírání,“ sdělila mluvčí břeclavských policistů Kamila Haraštová.

Někdo návnady pokládal přímo v Břeclavi. „Věc jsme šetřili jako týrání zvířat. Případ se nám bohužel nepodařilo objasnit. Pachateli tehdy hrozilo šest měsíců až tři roky za mřížemi,“ doplnila Haraštová.

Před pěti lety se objevily otravy také na Hodonínsku. O čtyřnohé přátele přišlo hned několik majitelů. Hodonínská veterinářka Hana Vičarová měla podezření, že za otravami stál silně toxický pesticid, který se u nás již několik let nesmí používat, karbofuran. „Pokud pes karbofuran pozře, je nízká pravděpodobnost, že přežije,“ řekla tehdy Deníku Vičarová. Dodala, že pes se začne třepat a jde do křečí, jako epileptik. Většinou ho veterináři uvedou do spánku. I v něm má ale stále svalový třes. Při venčení doporučila majitelům psů používat kromě vodítka také náhubek.

Ilustrační foto.
Vakcína proti chřipce uchrání před nemocnicí. Teď už je ale pozdě, říká lékařka