Boom potvrzuje i majitel pivního webu s názvem Pivni.info.cz Richard Chodora. „Malé pivovary přibývají na našich internetových stránkách každým dnem," uvedl.

Jedním z nově založených pivovarů je například Městský zámecký pivovar Oslavany na Brněnsku, který osídlí prostory místního zámku. Tam ještě do minulého roku vařila pivo akciová společnost Zámecký pivovar. Kvůli kapacitním a technickým důvodům se ale přestěhovala do nového působiště v Bratčicích na Brněnsku.

Podle oslavanského starosty Víta Aldorfa je turistický ruch v jeho obci bezprostředně závislý právě na vaření piva. Radnice se proto rozhodla vytvořit svou provozní společnost, která bude nezávislá na rozpočtu města. „Našim přáním je mít pivo na zahájení sezony, ale s největší pravděpodobností to bude až na začátku prázdnin," informoval Aldorf.

Další novinkou na poli minipivovarů bude ten Slavkovský, který tento rok založila společnost Destila zabývající se výrobou zařízení pro minipivovary a pěstitelské pálenice. I proto se rozhodla ve Slavkově u Brna postavit jak pálenici, tak i pivovar spolu s restaurací. Mají totiž sloužit především k prezentaci společnosti a testování novinek.

Vážení čtenáři, ve středečním vydání Deníků Rovnost najdete přehled malých pivovarů na jižní Moravě a Vysočině. Zjistíte tak, kolik hektolitrů uvařily, kdy byly založeny a jaké speciály vaří. Najdete i rozhovor s majitelem minipivovaru a netradiční reportáž ve stylu Bohumila Hrabala.