Starosta Rostislav Koštial nevyloučil, že změny nakonec začnou platit později než od prvního ledna, jak s kolegy původně plánoval. Podle vedení města má přeměna pomoci především obyvatelům Mikulova. „Cíl je vytláčet turisty, kteří hledají neplacená místa a zacpou ulice, které nejsou nijak ošetřené,“ řekl Koštial.

Kreslíř Milan Kocmánek.
Kreslíř Kocmánek: S Václavem Klausem mladším nás spojil stejný humor a školství

Radnice chce postupně zpoplatnit parkování ve všech ulicích. Začít hodlá v nejfrekventovanějších. Nyní řidiči v Mikulově platí za parkování jen na Náměstí a v ulicích nejblíž centru. „Proč by měl obyvatel, který trpí turistickým ruchem, na to doplácet a druhý ne,“ reagoval Koštial. Zastaralé parkovací automaty brzy ve městě nahradí nové včetně skeneru státních poznávacích značek. Nově se objeví i rezidenční zóny pro obyvatele. „Pokud vzniknou, určitě to bude změna k lepšímu. Teď je to tak, že zaplatíme za roční parkovací kartu, ale kvůli přetlaku turistů nemáme přes rok kde zaparkovat,“ upozornil Solařík.

Parkovací karty
Mikulov (2017):
∙ zóna I: 1500 korun za rok (obyvatelé), 4000 korun (podnikatelé)
∙ zóna II: 500 korun za rok (obyvatelé), 2500 – 3000 korun (podnikatelé)
centrum Znojma (2018):
∙ obyvatelé: 1. auto za 50 korun za měsíc, další za 1000 korun
∙ podnikatelé: 1. auto za 1000 korun měsíčně, další za 1000 korun


Se změnou v parkování dojde také k zvýšení cen parkovacích karet pro rezidenty a podnikatele za druhé auto. „Cena za první auto bude srovnatelná s nynější pětistovkou, za další to bude víc,“ přiblížil Koštial. Konkrétnější nebyl.

Město připravuje i budování centrálního parkoviště pro tři sta aut za sportovní halou Na Hradbách. Tam má být parkovné zdarma, náklady na výstavbu budou v milionech. Starosta chce akci zařadit už do rozpočtu na nadcházející rok.

Turisté hojně navštěvují také Znojmo. V tamní městské památkové rezervaci, což je historické centrum, od nového roku sáhnou hlouběji do peněženky podnikatelé. Dosud platili jako bydlící za parkovací kartu měsíčně padesát korun za jedno auto. Nyní zaplatí tisícovku. „Ke změnám v ceníku parkovacích karet jsme přistoupili, abychom podpořili obyvatele, kteří bydlí přímo v městské památkové rezervaci. Především oni by měli být schopní najít místo k parkování blízko svých domovů a za přístupnou cenu,“ vysvětlil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Znojemský plavecký trenér Jiří Kyněra.
Půl milionu plavcům? Ne, řeklo Znojmo