Pokud na návrh vnitra kývne, stany na místě mohou nahradit kontejnery. Variantou je také využití stávajících budov. „Požádáme ministerstvo spravedlnosti o předání areálu do vlastnictví ministerstva vnitra," avizoval na setkání břeclavských obyvatel se zástupci ministerstva vnitra 
v kině Koruna náměstek Jiří Nováček.

Proti je značné množství břeclavských obyvatel, kterým se nelíbilo už postavení stanů. A proti je také starosta okresního města Pavel Dominik. „Je to pro nás nová informace. Máme s tím problém, ovšem je otázka, zda s tím něco zmůžeme a nezůstane jenom u diskuzí. Každopádně se o to budeme dále zajímat," ubezpečil Dominik.

Ten se domnívá, že změna správce areálu je pravděpodobná. „Myslím si, že se o tom rozhodne hodně brzy. Ovšem pořád je to lepší, než kdyby se běženci potulovali volně po městě," je si vědomý starosta.

Kdy padne rozhodnutí, nebylo ve středu jasné. „O možných variantách využití objektů 
v Poštorné budou zástupci ministerstva vnitra a spravedlnosti jednat v nejbližší době," sdělila pouze Hana Malá z tiskového oddělení vnitra.

Dokud nebude známý verdikt, pokračují přípravy na zřízení druhé břeclavské věznice. Ta měla vzniknout už před lety, její zřízení ale zastavily dopady amnestie exprezidenta Václava Klause. Počet vězňů tehdy výrazně klesl. „V současné době se v areálu konají standardní opravy tak, aby byla věznice připravená přijmout v listopadu prvního vězně," potvrdil ve středu ředitel břeclavské věznice Miroslav Vodák. Práce trvají od začátku roku, nastupují také noví zaměstnanci.

Možnými teoriemi a spekulacemi se Vodák nezabývá. „Čekám na vyjádření nadřízených orgánů. Pokud tato situace nastane, budeme ji řešit," oznámil ředitel.

Názory mezi lidmi se liší. Proti „pevnému" zařízení by nic nenamítala například Barbora Turková. „Nic proti tomu nemám, taky bych ocenila pomoc být v jejich situaci," přiznala žena.

Na dvoře areálu, který sloužil zadrženým běžencům už 
v minulosti, nyní stojí patnáct obytných stanů. V každém 
z nich je dvacet lůžek, celkem pojmou tři sta osob. Kromě toho jsou součástí tábora tři jídelní stany, mobilní toalety 
a buňky pro personál.

Pokud by stanový tábor začal fungovat, zvýší se v návaznosti na to i policejní ochrana. „Stávající stanovy tábora v Poštorné počítají s tím, že při případném spuštění bude posílený čtyřiceti policisty se psy. To znamená posílení základního výkonu služby pořádkové policie plus místa pro zajištění ostrahy a střežení areálu," vypočítal ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil, jenž se ve středu v Hodoníně zúčastnil zasedání bezpečnostní rady kraje. Podle něj se počet běženců zadržených v České republice v posledních dnech výrazně snížil. Je jich vždy jen několik.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová ve středu řekla, že policie za poslední týden zajistí denně v průměru pět až deset migrantů. Dříve jich bylo za stejnou dobu více než padesát. Rekordní počet jich policisté zajistili na začátku minulého týdne v Břeclavi v nočním vlaku z Maďarska, kde počet uprchlíku přesáhl dvě stovky.

MICHAL HRABAL