Johann Gregor Mendel má v Brně rovnou dvě, spisovatele Bohumila Hrabala připomíná jen jedna. Pamětních desek je po celém městě několik stovek. Tuto sobotu k nim přibude další. Brněnská židovská obec jejím prostřednictvím připomene zásluhy Nicholase Wintona.

Britský makléř zachránil v roce 1939 téměř sedm set československých židovských dětí. Jedním z nich je Tomáš Graumann pocházející z Králova Pole. „Matka mi řekla, že do Velké Británie pojedu jen na tři měsíce. Že se vrátím, až nebezpečí pomine. Tehdy jsem nechápal, že už ji nikdy neuvidím," řekl už dřív v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Plánované desky
• Tuto sobotu členové Židovské obce odhalí desku Nicholasi Wintonovi na Palackého třídě 119.
• Svoji desku získá 29. října i slavná herečka Nataša Gollová.
• Německé kulturní sdružení region Brno plánuje odhalit desku režiséru a spisovateli Guidu Glückovi.

Pamětní deska bude viset na jeho rodném domě na Palackého třídě. „Chceme, aby příběh obou mužů žil jejím prostřednictvím dál. Na desce proto budou portréty obou," uvedla Lenka Veselá ze spolku Orot Brno, který výrobu a umístění desky podnítil.

Jak už dřív Rovnost informovala, další deska se devětadvacátého října objeví v centru města. „Věnujeme ji brněnské rodačce Nataši Gollové. Podle nás si to zaslouží, protože ji dodnes obdivujeme ve filmech pro pamětníky," zdůraznil autor návrhu Martin Cibulka. Na výrobu desky dokonce vyhlásil veřejnou sbírku a zvažuje vhodné umístění.

V celém městě lidé potkávají několik stovek různých desek věnovaných brněnským osobnostem i obětem obou světových válek. Jen malou část z nich ovšem zařizovalo město. „Od roku 1989 jich naším přičiněním vzniklo přesně třicet. Poslední z roku 2013 je věnovaná legionáři a historikovi Zdeňku Hájkovi," upřesnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

O většinu desek se přičinily spolky nebo jednotlivci. Mohou žádat o dotace. K výrobě Wintonovy pamětní desky pomohlo například vedení Králova Pole.

Aby se mohla deska stát součástí fasády domu, musí splnit několik podmínek. „Každou desku navrhl výtvarník jako originální dílo. Má být pouze textová, ale může obsahovat portrét osobnosti, které je věnovaná, nebo symboly činnosti. Návrh musí velikostí i materiálem odpovídat objektu, na kterém je umístěná," upřesnil Poňuchálek.