Na fotografiích vystupuje asi sedmdesát babiček oblečených ve slováckých krojích. Fotografka česko-britského původu Líba Taylor je zachytila s králíky, s motykou, u kostela nebo mezi slepicemi. Focení pro ni bylo zážitkem. „Přijeli jsme k někomu, sedli jsme si, chvilku jsme si s nimi povídali, získali jsme náhled do jejich života. Pak jsem se podívala, co bych měla mít jako zátiší. Byly nadšené, vytrhlo je to z všednosti jejich života,“ přiblížila žena v červnovém rozhovoru pro Deník Rovnost.

Ženy nosící kroje ve 21. století jsou podle Maděřičové opravdovým unikátem. „Nechápu, proč tyto ženy nikdo nedokumentuje. Já folklor vnímám i jako ekonomickou hodnotu, nechápu proto, proč z toho nežijeme,“ posteskla si ředitelka.

Středisko pro uprchlíky u hranic, kde nezletilí cizinci pár dnů bydleli.
Uprchlíci od hranic jsou pryč, převezli je do kláštera

To, že se jedná o prestižní knihu, dokazuje například výstava fotografií v Národním muzeu v Praze či účast na knižním veletrhu v německém Lipsku. „Anglická verze tam bude reprezentovat Česko na jaře příštího roku,“ doplňuje Maděřičová.

Anglická verze knihy vychází v nákladu tisíc kusů, tedy stejně jako česká. Prvních 400 kusů momentálně míří na lodi do Ameriky.
Křest knihy Víchernice – mizející parádnice Moravy v angličtině se uskuteční v pondělí 10. prosince v 19 hodin v Obecní hale U Orla v Šardicích na Hodonínsku. Křtu se zúčastní kulturní atašé americké ambasády Erik Black, autorka fotografií Líba Taylor a autor textu Jan Kostrhun. „Knihu pokřtíme vínem, které získalo ocenění v Americe,“ doplnila Maděřičová.

Nová verze bude k dostání v Informačním centru v Břeclavi a v prestižních knihkupectvích v Brně a v Praze. Zájemci si ji mohou pořídit za 690 korun.

EET, ilustrační foto.
Dva roky s EET: pokuty za 12 milionů, chyby dělá každý třetí