Následovala informace o tom, že muž oběsil psa na stromě v místě, kudy denně projdou desítky lidí. „Co vedlo zatím neznámého pachatele k tak hrůznému činu, šetří policie. …možná jen proto, že dejchal stejnej vzduch," napsal na webové stránky rosických strážníků Hetflajš.

Podle rosického starosty a šéfa tamní městské policie Jaroslava Světlíka je text a hlavně titulek nešťastně zvolený. „Neviděl jsem ho, ale kdyby ano určitě byl mu řekl, aby ho stáhl. Nedomyslel to. Mrzí mě, že se to stalo," prohlásil Světlík.

Po rozhovoru s redaktorkou Brněnského deníku Rovnost Hetflajš text z webových stránek do několika minut odstranil. „Chtěl jsem tím pouze říct, že to zřejmě pachatel udělal naprosto bezdůvodně. Když nad tím teď přemýšlím, dám raději text pryč," konstatoval rosický strážník.

Titulek byl špatně zvolený i podle Jany Fojtíkové, která zprávu četla. „Policista chtěl asi dát průchod své poetické duši a napsat to výrazněji a přesto ne drasticky. Určitě mě to ale nijak nepohoršilo ani jsem za tím neviděla nějakou bezcitnost," uvedla žena. Dodala, že kdyby to podle ní před uveřejněním četl ještě někdo jiný než autor, nevyšlo by to.

Všichni strážníci musí přitom před nástupem do služby absolvovat psychologické testy, aby v každé situaci věděli, co dělat. „Zjišťuje se v nich například odolnost vůči zátěži a stresu, psychická stabilita, temperament či komunikační schopnosti," sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. V Brně například při minulých konkurzech na základě psychotestů vyřadili čtyřicet procent uchazečů.

Ghanem dodal, že na internetových stránkách brněnských strážníků by podobný text nikdy nevyšel. „Policejní zprávy jsou velice specifické. Musí být neutrální vůči všem stranám. My jsme absolvovali školení, jak mají vypadat," řekl Ghanem.

Oslavoval sociální dávky

Opilý muž zabil psa v parku v Rosicích minulý týden. Případ si od strážníků převzali policisté a už se jim podařilo najít viníka. „Je jím třiatřicetiletý muž, který alkoholem slavil, že dostal sociální dávky. Pak ho napadlo, že vezme prádelní šňůru a chytí jednoho z několika psů, kteří pobíhali po dvoře," informoval ve středu mluvčí policie z Brněnska Bohumil Malášek.

Pes, kterého zabil, patřil mužovu vzdálenému příbuznému. Mrtvé zvíře našel ráno údržbář tamního zámku. „Pachatel nám motiv svého jednání nevysvětlil. Tvrdí, že si nic nepamatuje kvůli tomu, že byl hodně opilý," konstatoval Malášek.

Policisté další okolnosti případu nadále vyšetřují. Muž je podezřelý z týrání zvířete a hrozí mu až tři roky vězení.