Podle generálního projektanta týmu, který návrh stavby vytvořil, bude charakteristickým rysem budovy dualita, spojení dvou struktur. Nové sídlo brněnských filharmoniků totiž bude tvořit část pro veřejnost, která bude z velké části prosklená, ale zároveň i masivní a uzavřená část pro hudebníky. „Srdcem celé stavby je samozřejmě koncertní sál. Bude mít kapacitu tisíc tři sta míst," zmínil Tomasz Konior.

Brněnským filharmonikům sídlo chybí, Besední dům jim totiž neumožňuje hrát v plném obsazení a v Janáčkově divadle zase není potřebná akustika. „Brněnská filharmonie je velkým tělesem, které nyní vstupuje do své třiašedesáté koncertní sezony, ale hrajeme v provizorních podmínkách. Je to nejen ostuda, ale také velká škoda. Brňané si nyní nemohou vyslechnout skutečný zvuk orchestru," poznamenala ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Ilustrační foto.
Dopad rezidentního parkování: Stání v Masarykově čtvrti? Peklo, vadí řidičům

Podle ní vzhled budoucího koncertního sálu připomínkoval mimo jiné i nový šéfdirigent brněnské filharmonie Dennis Russell Davies. Právě on by totiž měl sál za pár let otevírat.

Byť podoba sálu už je známá, jeho stavba je stále ve hvězdách. Městu totiž stále chybí přislíbené peníze od ministerstva kultury. „Chceme, aby byl sál koncem roku 2022 postavený a od roku 2023 se v něm mohlo hrát," uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

Stavba Janáčkova kulturního centra v Brně. Ilustrační foto.
Janáčkovo kulturního centrum: půlku má zaplatit stát, schválení dotace ale vázne



Jedinou hotovou částí sálu jsou momentálně podzemní garáže. V těch ale auta parkovat až do dokončení celé budovy nemohou.

U nové budovy koncertního sálu by mělo vzniknout malé náměstí, v jeho přízemí mají podle plánů lidé najít třeba restauraci. Podle projektantů mají na střeše koncertního sálu vzniknout terasy, které umožní výhled na město.

Ukradené historické čezety.
Dojeli na nich až do Austrálie. Historické čezety jim ukradli z garáže v Brně