Operace je vždy poslední možnost. Jenže existují lidé, jímž váha způsobuje takové zdravotní problémy, že hubnutí svépomoci již není téměř možné nebo příliš pomalé. V brněnském Surgalu proto jako jedni z prvních zavádí novou operaci s názvem gastrický bypass. A její výsledky hovoří samy za sebe.

Devadesát procent pacientů s diabetem druhého typu se do dvou let po zákroku obejde bez užívání inzulinu. „Čím déle pacient inzulin užívá, tím se menší šance, že se bez něj obejde úplně. Kvalita života se však po zákroku zvýší každému pacientovi. Úbytek váhy je zároveň trvalý a z dosavadních zkušeností víme, že pacient po operaci přijde až o devadesát procent nadbytečné váhy,“ uvedl průkopník metody Ameet Patel z anglické King's College Hospital.

Návštěvníky nové kavárny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obslouží robotická ruka. Dokonce umí vykreslit do pěny na kávě jejich podobu nebo jiný obrázek.
VIDEO: Robot vaří v Brně kávu, do pěny tiskne obličeje lidí a časem i zatančí

Bypass žaludku je operace prováděná laparoskopicky. Chirurg během ní změní uspořádání žaludku tak, že posune napojení tenké střeva na žaludek, a tím sníží vstřebávání živin. Je to taková objížďka spočívající ve vyloučení sedmdesáti centimetrů až dvou metrů z tenkého střeva z trasy pro potravu. Výsledkem je snížení efektivity trávení potravin, tím i nižší přísun energie. „Zavedením této metody vycházíme vstříc zejména nejčastějšímu populačnímu onemocnění – nadměrné obezitě, která v sobě skrývá i mnohé další choroby,“ sdělil vedoucí operatér Tomáš Paseka.

Narážel tak na skutečnost, že obezita a sní spojená cukrovka dělá v těle špatně naprosto všechno. Zvyšuje tlak, cholesterol, zvyšuje riziko infarktu, mrtvice; způsobuje impotenci nebo vede k takzvané diabetické noze, při níž je nutná amputace končetiny. „Náklady na léčbu problémů a chorob spojených s obezitou jsou astronomické. Není pak těžké si spočítat, že jedna operace v ceně 150 tisíc korun se pak mnohonásobně vrátí. Vědí to i pojišťovny, proto zákrok hradí,“ informovala ředitelka Surgalu Jitka Kellnerová.

Ilustrační foto.
Kamarádku žádala přes telefon o pomoc. Ženu našli strážníci opilou před nádražím

Jako každý závažný zásah do lidského organismu i tento s sebou nese negativa. Kvůli nižší efektivitě vstřebávání potravin pacient rovněž přijde o schopnost účinně přijímat vitamíny a minerály. Musí je tak nahrazovat výživovými doplňky a pravidelně chodit na kontroly do metabolické poradny.

V případě, že se operovaný navrátí k extrémně nevhodnému způsobu stravování, jej rovněž zákrok nepříjemně vytrestá. Zejména častými průjmy. „S trochou nadsázky to ale lze brát jako výchovný efekt,“ doplnil Paseka.

Operace proto není všespásná. Pacient musí projevit vůli svůj zdravotní stav zlepšit nejen po operaci docházením do metabolickém poradny a racionálním stravováním, nýbrž už před operací. „Je potřeba, aby již před zákrokem změnil své stravování. Operaci také neprovádíme u kuřáků a každý zájemce musí projít psychologickým vyšetřením. Je potřeba vůle se svým stavem něco dělat a s lékaři spolupracovat,“ doplnila Kellnerová.