Výzva k podpisu se objevila i na webu Břeclavi. „Problémy se podobají našim s obchvatem a vzhledem k tomu, že jedna z dálnic se bezprostředně dotýká i Břeclavi, rozhodli jsme se výzvu uveřejnit,“ odůvodnil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Petici podpořila starostka Strážnice na Hodonínsku Renata Smutná. Doprava je ve městě dlouhodobě hustá a právě nová dálnice D55 by ulevila provozu. „Jde o hlavní problém města. Denně Strážnicí projede přes deset tisíc aut. Omezuje to chodce i řidiče,“ řekla Smutná.

D55 by uvítal i Michal Vajčner ze Strážnice. „Většina obyvatel si přeje zklidnění dopravy v centru. Mluví se o tom několik let a stále se nic neděje,“ uvedl.

Student Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Mikuláš Muroň vytvořil webovou aplikaci, která v Brně vyhodnotí kvalitu bydlení.
Kde je bezpečno a kde se dobře dýchá? Mapa najde ideální bydlení v Brně

Petici lze podepisovat do konce října na webu petice24.com. Ve čtvrtek tam bylo přes 1800 podpisů.

Autoři petice viní z průtahů především ekologické aktivisty. „Ať si každý spolek dělá petice, jaké umí. Nám to nevadí. My se snažíme účastnit rozhodovacích řízení. Největší problém vidím v tom, že dálnice má vést přes ptačí oblast Bzenecká Doubrava-Strážnické Pomoraví. Podle nás nebyla řádně posouzená varianta mimo ni,“ sdělil třeba vedoucí spolku Děti země Miroslav Patrik.

První část D55, obchvat Otrokovic, se má začít stavět v prosinci, v provozu má být na konci roku 2020. Investor je Ředitelství silnic a dálnic.

Ilustrační foto.
Brno obklíčily uzavírky, lidé trpí v kolonách. Některé opravy město odložilo