První konvoj vyrazil v úterý v devět hodin ráno z Kramolína na Vysočině přes Moravský Krumlov na Znojemsku. „Pokračovat bude přes Pohořelice, Židlochovice až do Nosislavi na Brněnsku, kde bude kolem deváté hodiny večer odstaven,“ přiblížil začátek čtyřdenní trasy mluvčí energetické společnosti EG.D Roman Šperňák.

Alkohol. Ilustrační foto.
Rekordman nadýchal 5,35 promile, místo v třebíčské nemocnici skončil na záchytce

Ve středu ráno mohou zájemci obru přihlížet od devíti hodin, kdy bude pokračovat přes Hustopeče, Starovičky, Prušánky a Hodonín až na hraniční přechod Sudoměřice. Podle informací Deníku Rovnost pak zamíří na Dunaj a lodí do Nizozemí a Anglie. Stejnou trasou pojede poté i druhý konvoj, a to ze čtvrtka na pátek ve stejném čase.

Vzhledem k výšce nákladů přes sedm a délce přes třicet metrů budou muset pracovníci energetické společnosti zajistit na mnoha místech vypnutí elektrického vedení. „Přípojky, které nepůjdou nadzvednout budou muset odpojit. Po projetí konvoje je zase zapojí,“ upozornil Šperňák.

Práce se budou týkat jak nízkého, tak vysokého vedení. „Celkem je v souvislosti s těmito transporty naplánováno pro všechny čtyři dny přes sedmdesát odstávek elektrické energie, se kterými musí někteří z odběratelů na trase počítat,“ sdělil mluvčí.

Zvolte jinou trasu, radí policie 

Celá akce se podle něj plánuje několik měsíců dopředu a pro EG.D je výjimečná délka trasy na distribučním území. Naposledy něco podobného realizovala společnost před dvěma lety.

Budova krytého bazénu je navržena jako doplněk areálu Městské plovárny ve Znojmě-Louce. Vizualizace.
Budoucí propast? Na bazén si Znojemští půjčí 275 milionů, nesouhlasili všichni

Jihomoravští policisté doporučují řidičům zvolit alternativní trasu, pokud spěchají. „Náklad se nedá objet ani předjet, řidiči musí počítat na jednotlivých místech se zdržením. Nicméně, trasa převozu technologického zařízení je dobře naplánovaná a nemělo by dojít k významnějším komplikacím,“ sdělil mluvčí policistů David Chaloupka. Policisté budou u přejezdu obřího nákladu asistovat, především kvůli bezpečnosti.

Kudy povezou obří náklad

úterý a čtvrtek:

  9.00 Kramolín, Vysočina
11.55 Dukovany
13.30 Moravský Krumlov, Znojemsko
17.30 Pohořelice, Brněnsko
19.00 Židlochovice
21.00 Nosislav

středa a pátek:

  9.30 Velké Němčice, Břeclavsko
10.15 Hustopeče
12.00 Velké Pavlovice
13.30 Velké Bílovice
15.45 Hodonín
18.30 Sudoměřice