Sběratelská vášeň u policisty naplno propukla po roce 1989. „Po pádu totality jsem začal ještě se dvěma kolegy sbírat rukávové nášivky a odznaky zahraničních policejních složek. Měl jsem velikou sbírku například amerických odznaků. V roce 1991 jsem se přeorientoval a sbírám už jen tuzemské věci. Vše od policie z let dvacátých minulého století po současnost,“ uvedl Šmákal.

V jeho sbírce je například velké množství odznaků i policejních pout. „Mám pouta z celého světa včetně tři sta let starých pout z Rakousko-Uherska. Nejkrásnější jsou pro mne ovšem odznaky kriminální policie. Také mám celou řadu rukávových nášivek všech možných policejních složek,“ přiblížil sběratel.

Malou část jeho sbírky mohou lidé vidět přímo na jeho pracovišti kriminální policie ve Znojmě. „V budově policie by mohlo v budoucnu vzniknout malé policejní muzeum,“ naznačil Šmákal.

Jeho úsilí oceňuje například starosta Letonic na Vyškovsku Jiří Skokan. „Znám pana Šmákala i jeho sbírku. Já sbírám především uniformy. Těch mám asi osm set. Také vlastním patrně největší sbírku čepic policistů, vojáků, hasičů i celníků v České republice,“ svěřil se Skokan.

Jak dodal, sbírka jeho kolegy Šmákala je výjimečná. „Neobvyklá je jeho kolekce pout. Vím, že také pravidelně publikuje. Obdivuji jej. Kdysi, když jsem začínal, jsem se k němu chodil radit. Je nás jen několik v České republice, kdo podobné vášni propadl. Je to jistě záslužná činnost. Problém je najít prostory pro veřejné výstavy. Zatím nemáme možnost naše předměty někde trvale vystavit. Navíc takový koníček vyžaduje obrovské pochopení od rodiny,“ upozornil nadšenec.

Ilustrační foto
Kontroly kotlů v jihomoravských domácnostech? Zatím bez postihu

Sběratelé se obvykle mezi sebou znají. Nejinak je tomu v případě sběratelky dobových pohlednic ze Znojma Miloslavy Klimtové. „Má snad vše, co se týká četníků. Je to cílevědomý, systematický sběratel,“ řekla Deníku Rovnost Klimtová.

Podle sběratelky je důležité, jak má Šmákal vše evidované. „Má perfektně zdokumentované, k jaké složce, v jaké době a v jakých podmínkách daný sbírkový předmět náleží. Jeho sbírka je úžasná a výjimečná. Je jen škoda, že ji zatím ve větším rozsahu nemůže ocenit víc lidí,“ dodala Klimtová.

Kromě shromažďování policejních artefaktů se Šmákal věnuje účastem na historických bitvách. „Před lety jsem se byl s kamarády podívat na rekonstrukci Bitvy u Slavkova. Tam nás napadlo, že bychom mohli osobní účastí vnést do bojů jakousi barevnost. Tehdy totiž byli všichni v modro-bílých uniformách,“ naznačil Šmákal.

Nechali si tak ušít stejnokroje polních myslivců se štikově zelenými uniformami. „V napoleonice jsme byli první, kteří se odlišovali od pěchoty či jízdy. Znali nás v Itálii, Francii i Belgii. Velký úspěch jsme měli třeba na Korsice. Nejen my polní myslivci, ale všichni. Bojovali jsme i u Waterloo,“ připomněl sběratel.

Bedla zahradní.
Houbaři z jižní Moravy mají žně. I bedly mohou být nebezpečné, varuje odborník