Krátce po jedenácté hodině se prezident v sídle krajského úřadu setkal s jihomoravskými zastupiteli a starosty obcí. Jak už dříve avizovali, na setkání nepřišli zástupci TOP 09 s Žít Brno a Zelení, dále i většina lidovců a část ODS i koaliční ČSSD. Zeman tak mluvil jen před zhruba polovinou krajských zastupitelů, které doplnili úředníci. „Brno je tahounem, je tu výborné vysoké školství i víno," řekl Zeman.

Prezidenta těší, že se zvyšují mzdy a klesá nezaměstnanost. „Těším se na diskuzi a výborné víno," uvedl.

Podle něj je velkým problémem v kraji "trvalka" – zatím nedostavěná dálnice na Vídeň. Chce ji řešit s ministrem dopravy. Prozradil, že do funkce mu Andrej Babiš znovu navrhl Dana Ťoka (ANO). „Bude to stejný ministr dopravy jako v minulém období," oznámil.

Zeman v Brně znovu prohlásil, že je třeba respektovat vítěze voleb. „Budu dělat vše pro to, aby se volby neopakovaly. To bych totiž považoval za zbabělost," zmínil.

Hejtman Šimek na závěr setkání předal hlavě státu oficiální dar Jihomoravského kraje – unikátní na míru vytvořenou košile z modrotisku z Olešnice a sadu vína ze Salonu vín. „Prezidentský dar pak představovala nástěnná plastika Dagmar Dítětové vytvořená z trámů a podlah zbouraných starých stodol a chalup Vysočiny," sdělil mluvčí kraje Jiří Klement. Dary prezidentovi předali také zástupci brněnského Klokánku, kteří mu poděkovali za podporu.

Prezident Miloš Zeman.
Bojkot. Přivítat Zemana na krajském úřadě odmítli politici TOP 09 a Zelených

Vtipkování při diskuzi

Po půl jedné odpoledne přijel prezident do sídla společnosti Trade Fides v Brně, kam přijel diskutovat se zaměstnanci. Debatu Zeman zahájil v dobrém rozmaru. „Pan ředitel se usmívá, tak doufám, že ten úsměv zůstane i když řeknu, co mi teď povídal," culil se.

A v zápětí položil otázku na platy. „Podle všeho má průměrný zaměstnanec ve vaší firmě čtyřicet tisíc. Zvedněte ruku, kdo má tento plat," vyzval přítomné zaměstnance prezident. Nahoru vylétla jediná paže.

Zaměstnanci se ho zeptali, kde bere motivaci k náročné práci. „Pokud myslíte práci prezidenta, tak ta není vůbec fyzicky náročná. Pokud ovšem neprcháte před státním převratem," vtipkoval dál Zeman.

Setkání s občany na Znojemsku

Středeční program končí prezident návštěvou Moravského Krumlova na Znojemsku. „Prezident poobědval s poslanci, senátory a členy městské rady,“ přiblížil krumlovský starosta Tomáš Třetina. Kolem čtvrté odpoledne bude debatovat s obyvateli města.

Půlhodinu před avizovaným setkáním s obyvateli Moravského Krumlova čeká na Zemana před hotelem Rokiten asi stovka především starších lidí. Další postupně přicházejí. Celý prostor před hotelem je pod kontrolou policistů v uniformách i v civilu. „Jsem místní rodák a mám tu spoustu známých. Také proto jsem na setkání s hlavou státu přišel podívat," řekl Deníku šéf komunistů na Znojemsku Miroslav Vlašín.

Prezident Miloš Zeman.
Na návštěvě Zemana kraj šetří. Pobyt platí jen prezidentskému páru a úzkému týmu

Zeman v Krumlově

 
Většinou už za tmy poslouchaly ve středu odpoledne asi dvě stovky lidí názory prezidenta Miloše Zemana, který krátce navštívil Moravský Krumlov. „Budu mluvit zhruba jen deset minut, protože se říká, že to, co člověk neřekne v prvních deseti minutách, už nestojí za to, aby vůbec řekl,“ začal svoji řeč prezident Zeman.

Pak se krátce znovu dotknul aktuální politické situace v zemi. „Dokud budu prezidentem, udělám všechno pro to, aby žádné předčasné volby nebyly. Voliči jednou rozdali karty a politici se s nimi musí naučit hrát. Když to neumí, ať jdou od válu a nastoupí jiní,“ řekl Zeman a sklidil potlesk.

Pak otevřel prostor pro dotazy. „Proč musím platit politické strany? Po volbách si strany rozdělí peníze a na důchody není,“ ptal se jeden muž z davu. „Nemám nic proti tomu, aby se výrazně snížily výdaje na politické strany placené ze státního rozpočtu. Ale nebyl bych pro to, aby se redukovaly na úplnou nulu,“ odpověděl Miloš Zeman.

Mendlovo náměstí v Brně.
Proměna Mendlova náměstí: park u pivovaru ožije, přibudou stromy i kavárna

Dotazů nebylo příliš, prezident odpověděl na všechny. I na otázku dívenky, jakou má oblíbenou písničku. „Je to I have a Dream od skupiny Abba,“ řekl prezident anglický název skladby svým typickým tvrdým přízvukem a zažertoval také na druhou otázku, kolik jazyků ovládá. „Umím špatně rusky, velmi špatně anglicky, úplně mizerně německy a docela slušně česky,“ rozesmál prezident posluchače.

Mezi posluchači byl i Aleš Čejka z Moravského Krumlova. „Prezidentu Zemanovi fandím, a proto jsem na toto setkání přišel. To jsem si nemohl nechat ujít,“ konstatoval Čejka.

Prezident na se závěr setkání podepsal do Pamětní knihy kraje a už zcela za tmy nasedl do připravené limuzíny.

V dalších dnech se hlava státu chystá také do Strážnice, Bučovic nebo Letovic. Třídenní návštěvu ukončí prezident tiskovou konferencí v boskovickém Hotelu Pod Zámkem.

Tentokrát zaplatí kraj návštěvu pouze prezidentskému páru a třem členům z nejužšího týmu. „Přesné náklady neznáme, bude záležet na závěrečné fakturaci,“ vysvětlila krajská mluvčí Monika Brindzáková. Minulá prezidentská návštěva vyšla Jihomoravský kraj na sedm set tisíc korun. Tentokrát to bude méně.

Program návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana s manželkou Ivanou Zemanovou v JMK: 
1. den návštěvy
středa dne 29. listopadu 2017
10:30 - příjezd prezidenta republiky ke Krajskému úřadu Jihomoravského kraje
10:35 - setkání prezidentského páru s hejtmanem kraje a paní Šimkovou
11:00 - setkání prezidenta republiky se členy Zastupitelstva Jihomoravského kraje za účasti starostů obcí s rozšířenou působností
11:40 - podpis prezidenta republiky do Pamětní knihy kraje, předání darů
11:55 - příjezd do společnosti Trade FIDES a.s.
12:30 - setkání se zaměstnanci společnosti
15:20 - setkání s představiteli města Moravský Krumlov a starosty okolních obcí
15:50 - setkání s občany města Moravský Krumlov před hotelem Rokiten
16:25 - podpis prezidenta republiky do Pamětní knihy města
dekorování praporu města Moravský Krumlov pamětní stuhou prezidenta republiky předání daru města prezidentu republiky 
 
2. den návštěvy

čtvrtek dne 30. listopadu 2017
12:40 - příjezd ke kulturnímu domu ve Strážnici
12:50 - setkání s představiteli města Strážnice a starosty okolních obcí
13:20 - setkání s občany města Strážnice
13:55 - podpis prezidenta republiky do pamětní knihy města
dekorování praporu města Strážnice pamětní stuhou prezidenta republiky
předání daru města prezidentu republiky
16:25 - příjezd před městský úřad Bučovice
16:35 - setkání s představiteli města Bučovice a starosty okolních obcí
17:05 - setkání s občany města Bučovice na náměstí Svobody
17:40 - podpis prezidenta republiky do pamětní knihy města
dekorování praporu města stuhou prezidenta republiky
předání daru města prezidentu republiky 
 
3. den návštěvy

pátek dne 1. prosince 2017
10:40 - příjezd do společnosti ZETOR TRACTORS a.s.
11:20 - setkání se zaměstnanci společnosti
12:30 - příjezd před městský úřad Letovice
13:10 - setkání s občany města Letovice na Masarykově náměstí
podpis prezidenta republiky do pamětního listu
dekorování praporu města stuhou prezidenta republiky
předání daru města prezidentu republiky
15:30 - tisková konference prezidenta republiky k ukončení návštěvy Jihomoravského kraje v Hotelu Pod Zámkem, Boskovice
 Zdroj: hrad.cz (změna programu vyhrazena)

Městský úřad ve Znojmě. Ilustrační foto.
Znojmo plánuje hospodařit se schodkem 114 milionů