Přírodní památka Na cvičišti na Pálavě u Mikulova sloužila od padesátých let vojákům. Oblast díky tomu neznečistila hnojiva zemědělců. Naopak ji pravidelně dusaly tanky a obrněné transportéry. Díky tomu tam zůstala čistá a holá půda, která je podle odborníků ideální pro mimořádně bohatá společenstva hmyzu. „Místa, kde je holá půda neotrávená pesticidy, jsou velmi vzácná,“ upozornil zoolog chráněné krajinné oblasti Pavel Dedek.

Jízdy s obrněnci mají na starost nadšenci z Klubu BVP1. „Jezdíme dvakrát až třikrát do roka. Vždy musíme přesně dodržovat pokyny ochranářů,“ sdělil předseda spolku František Zelinka z Milovic na Břeclavsku. Dobrovolníci se naučili řídit vojenskou techniku už při základní vojenské službě. S jejím ovládáním pomáhají i bývalí vojáci z povolání. Klub pojezdy získá jedinečnou příležitost vyzkoušet si své historické vozy přímo v terénu.

Ilustrační fotografie.
Pitná voda pro Brno? Vodohospodáři plánují kontroly zásob

O nadcházejícím víkendu se na Pálavu chystá až třicet lidí a téměř desítka kusů bojové techniky. „K největším bude bezesporu patřit tank T-72, který váží pětačtyřicet tun. Už jen příprava a převoz techniky zabere dva dny. Další dny se budeme věnovat ochraně přírody,“ vysvětlil Zelinka. I na převoz mají nadšenci speciální dobové stroje.

Ochrana přírody pomocí těžkých obrněnců se využívá například i v hodonínském areálu na Pánově. Na Načeratickém kopci na Znojemsku se pojezdům věnuje Zdeněk Crhák. „Příroda by potřebovala podobné zásahy často. U nás budeme s výjezdy pokračovat zase v říjnu,“ zmínil Crhák.

Dříve se holá a čistá půda nacházela v přírodě běžně na prašných cestách nebo pastvinách.

SIMONA CÍSAŘOVÁ